Stanovnici Nahoreva ostaju bez pitke vode: “Mandiću, za koga ti radiš?!”

Stanovnici Nahoreva ostaju bez pitke vode: “Mandiću, za koga ti radiš?!”


Stanovnici Nahoreva uskoro bi mogli ostati bez pitke vode. Na ovaj veliki problem građani upozoravaju načelnika Općine Centar Srđana Mandića, ali bez rezultata.

Naime, kako tvrde građani duže vrijeme se na ovom lokalitetu gradi veliki objekat njima nepoznate namjene. Investitor je kažu neka arapska grupacija koja je već na samom početku napravila veliki problem sa putem.

– Od nedavno su počeli dovoziti i neku zemlju, u ogromnim količinama i lageruju je na 50-ak metara iznad objekta na vrh kote Saračevac visoke 1.086 metara koja je puna izvorske vode. Tu vodu koriste tri lokalna, mala vodovoda i dvije česme koje koriste mještani i izletnici kojih ima u velikom broju. Mi ne znamo odakle se dovozi zemlja, da li je kontaminirana, zaražena, objašnjavaju građani.

Zbog brojnih neodgovorenih pitanja stanovnici Nahoreva apeluju na načelnika Mandića, sve zaposlene u Općini Centar, općinske vijećnike da ne dovode u opasnost svoje stanovnike.

– Objekat se privodi kraju i da bi mogao da radi morat će postaviti septičke jame(eko) jer nema kanalizacije. Tehnička voda (fekalna) ide u zemlju, ali na ovom lokalitetu ide u zemlju koja je od davnina vodno područje i prirodni rezervoar vode na dubinama već od nekoliko metara. Na koti Saračevac postojale su prirodne akumulacije-sabirnici vode-vrtače i šanci, u kojima se skupljala voda i i punila brdo (akumulaciju).

Iz te akumulacije mještani su već preko 200 godina imali desetke lokalnih rezervoara i veliki broj javnih česmi i korita koje su pravili za stoku i putnike namjernike. Unazad 20-ak godina turisti i izletnici su koristili tu vodu na cijelom području Nahorevskih brda i drugih mjesnih područja, Poljina, Betanije, a sigurno i opštine Vogošća, jer jedna strana brda gravitira prema Vogošći.

Dogodilo se ono na šta smo već upozoravali zvanično Općinu Centar koji su bili, prošetali i zatvorili predmet bez ikakvog odgovora. Dovozeći zemlju izvođači radova su zatrpali vrtače i akumulaciju skoro zaustavili. Od javnih česmi četiri su bez vode, a iz dvije voda jedva kaplje. Ali veći problem je što će se akumulacija miješati sa vodom iz septičkih jama ovog objekta pa će biti vode u rezervoarima i na česmama, ali vode opasne po zdravlje građana koji borave i žive na ovim lokacijama.

Mandić kao načelnik je u proteklih mjesec dana boravio na Nahorevskim brdima i na upit mještana zašto izvođac radova na ovom objektu ne održava put kako piše u ugovoru, načelnik je rekao da je predao na sud. Pa Mandiću imaš inspekciju koja može trenutno zaustaviti sve radove ako se ugovor ne poštuje. Za koga ti radiš Mandiću, pitaju građani Nahoreva i zaključuju da će doći vrijeme da odgovorni odgovaraju, a bili su upozoreni o mogućim pogubnim posljedicama po zdravlje građana, piše Crna Hronika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija