26.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine centar grada ukrasen zastavama. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Popravio se kvalitet zraka u glavnom gradu BiH

Popravio se kvalitet zraka u glavnom gradu BiH


Prema podacima sa specijalizirane stranice za praćenje zagađenja zraka, u većini gradova Bosne i Hercegovine i jutros je zrak “nezdrav”, dok je jedino u Sarajevu i na Ivan Sedlu kvalitet zraka zadovoljavajući.

U Sarajevu je jutros oblačno vrijeme, a nakon kišne noći i vjetra koji puše iz pravca juga i jugozapada, kvalitet zraka je jutros ocijenjen kao “dobar”. Indeks kvalitete zraka iznosi 16.

Situacija sa zagađenošću zraka identična je jedino na području Ivan Sedla gdje je kvalitet zraka zadovoljavajući uz indeks četiri.

U Kaknju, Visokom i Jajcu je na snazi upozorenje zbog izrazito visokog indeksa zagađenja zraka koji je nezdrav za osjetljive grupe i građane koji imaju probleme sa respiratornim organima.

Zbog toga, oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Najkritičnija situacija je u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Lukavcu uz izrazito visok indeks i ocjenu “Nezdrav”. Iz tog razloga, u ovima gradovima su na snazi upozorenja zbog moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija