Velika afera u Sarajevu dobija obrise: Ko je stavljao lažne dijagnoze stanovnicima Sarajeva?

Velika afera u Sarajevu dobija obrise: Ko je stavljao lažne dijagnoze stanovnicima Sarajeva?


Iako je prije 10-ak dana najavio da bi tokom prošle sedmice javnost više trebala znati o aferi “upisivanja lažnih dijagnoza i izdavanja recepata za skupe lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo”, Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, za Faktor je kazao “kako se u međuvremenu sve zakomplikovalo”.

– Ove sedmice više znamo, ali se više i zakomplikovalo. Ja sam sa timom bio pripremio saopćenje za javnost, ali zbog novih informacija i detalja, to je zaustavljeno jer slučaj je puno kompleksniji nego što je to inicijalno bilo. Dakle, nastavljamo sa daljim postupanjem u predmetu, a sa određenom informacijom išli smo i prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo – kazao nam je u petak Kafedžić.

Prema njegovim riječima, “u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, shodno potpisanom memorandumu, Ured sada raspolaže sa novim saznanjima”.

– Otkrili smo veći broj zloupotreba i veće iznose, pa nastavljamo sa daljim postupanjem i zbog toga ne možemo još ići u javnost kako ne bismo ugrozili aktivnosti koje poduzimamo. O detaljima ne mogu govoriti, ali ono što mogu reći je da imamo širu grupu lijekova i osoba koje su to zloupotrebljavale. Radi se o većim iznosima novca – kazao je Kafedžić.

Podsjetimo, sve je otkriveno polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, po otkrivanju afere izjavio je “kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu”.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija