Zašto opozicija iz RS ne može biti partner

Zašto opozicija iz RS ne može biti partner


Buran je ovo vikend za Osmorku, kojoj je očito upitan opstanak. Prvo su predsjednici NES-a i SBiH-a iznijeli teške optužbe, da bi ih sinoć nastavio iznositi Zlatko Miletić (ZNG).

Nermin Ogrešević, Semir Efendić i Zlatko Miletić imaju teške zamjerke na rad Trojke. U suštini, oni su manje-više iznijeli iste optužbe o tobožnjem prebrzom formiranju vlasti te pojedinim ambicijama.

No, Efendić i Miletić posebnu su insistirali na jednoj stvari – oni su da se u državnu vlast uvuče opozicija iz RS.

Prema riječima njih dvojice, taj zahtjev je odbijen, a oni navodno nikad nisu dobili precizno objašnjenje zašto je to tako.

Opozicija iz RS se raspada
Smatraju da bi se sa opozicijom lakše dogovaralo i da su oni ‘manje zlo’ od Milorada Dodika.

No, u svemu tome očito se radi o klasičnom populizmu. Ni Efendić ni Miletić nisu do kraja objasnili zašto je to nemoguće.

Posebno Miletić. On je čak insistirao da je to moguće.

No u svemu postoji nekoliko problema.

Prvo, sama opozicija je u totalnom rasulu. Unutar PDP vode se brutalni unutarstranački ratovi. Jelena Trivić pokušava postati predsjednica i izgurati Draška Stanivukovića. Isto to pokušava uraditi Stanivuković, a uz to, sve su glasnije špekulacije da je postao ‘Dodikov čovjek’.

Ukoliko je to tačno i ukoliko Stanivuković zaista preuzme PDP, koliko je vjerovatno da će PDP na kraju ući pod SNSD-ov plašt?

Čak i da se ne raspadaju postoje još dva problema
Ništa bolja situacija nije ni u SDS-u. Nakon totalnom kolapsa stranka na izborima, cijelo rukovodstvo podnijelo je ostavke. Izabrano je novo privremeno rukovodstvo, očekuju se unutarstranački izbori, a trebat će vremena za konačnu stabilizaciju.

No, sve i da se opozicija ne urušava iznutra, postoji nekoliko drugih prepreka. Prva je Dom naroda BiH. Nakon odluke Suda BiH konačno je da će SNSD imati četiri delegata. I time kontrolni paket. Dodik bi svakako taj mehanizam koristio za blokadu svega, što je i najavio u slučaju da neko krene s opozicijom praviti vlast.

Treća stvar jeste što SNSD čvrsto drži Vladu RS i većinu u NSRS. Bilo kakvi projetki na entiteskom nivou bili bi nezamislivi bez Dodikovog pristanka. O međuentitetskim da se i ne govori.

Dakle, to su tri činjenice zbog kojih opozicija iz RS jednostavno ne može biti partner za državnu vlast. To vjerovatno znaju i Efendić i Miletić, no očito nisu dozvolili da im činjenice pokvare spin i populizam.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija