Žbanić: Kroz bonske ovlasti EU ima moć zaustaviti “orgije fašizma”

Žbanić: Kroz bonske ovlasti EU ima moć zaustaviti “orgije fašizma”


O današnjem obilježavanju neustavnog dana RS, oglasila se i poznata bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić, koja se osvrnula i na to što je Milorad Dodik odlikovaoo Vladimira Putina.

– Vladimir Putin je odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao srpski lider Milorad Dodik. Srpski nacionalisti, uz blagoslov pravoslavne crkve, slavili su dan osnivanja RS, dan kada su počeli s ubijanjima, silovanjima, razaranjima u ime velike Srbije.

Ističe da ovakve parade nisu nikakva, novost, ali zamjeri to što su te osobe podržane od evropske političke elite te podsjetila da EU kroz mehanizam visokog predstavnika ima moć zaustaviti “orgije fašizma”.

– Taj mehanizam se zove Bonske ovlasti (Bonske ovlasti ovlaštavaju visokog predstavnika da donosi obvezujuće odluke i smjenjuje javne dužnosnike s dužnosti) Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju s balkanskim fašistima. Fotografija Ursule fon der Lejen pozdravlja Milorada Dodika, lidera RS – kakav osmijeh – poručila je režiserka na Facebooku.

“Vladimir Putin je danas odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao srbijanski čelnik Milorad Dodik. Srpski nacionalisti, uz blagoslov pravoslavne crkve, slavili su dan osnivanja “Republike Srpske”, dan kada su počeli s ubijanjima, silovanjima, razaranjima u ime velike Srbije. Ovakve parade fašista ovom zemljom s vremena na vrijeme nisu nam nikakva novost – ali najbolnije od svega je koliko su ti ljudi podržani od evropske političke elite. Evropska unija, kroz mehanizam visokog predstavnika, ima moć da zaustavi ove orgije fašizma. Taj mehanizam se zove Bonske ovlasti (Bonske ovlasti ovlašćuju visokog predstavnika da donosi obavezujuće odluke i smijeni javne službenike s dužnosti). Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju sa balkanskim fašistima.”, kaže Žbanić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija