20 pripadnika GSS-a popunilo izjavu da u humanitarnu misiju idu na svoju odgovornost, bez osiguranja i naravno bez ikakve naknade: BiH treba zakon o GSS-u

20 pripadnika GSS-a popunilo izjavu da u humanitarnu misiju idu na svoju odgovornost, bez osiguranja i naravno bez ikakve naknade: BiH treba zakon o GSS-u


Vođa tima Gorske službe spašavanja općine Novi Grad Sarajevo Fahrudin Dobrača koji se trenutno nalazi u turskom gradu Antakya kazao je za Fenu da trenutno vrše pripreme i čiste pristup za izvlačenje dva tijela iz ruševina.

Vidno potresen, Dobrača je istakao da su sinoć locirali dva tijela, a da informacije o živim osobama nemaju.

– Presijecamo betonske ploče da bi došli do tih tijela da ih izvadimo. Kolege su umorne, a mi smo dežurni i pomažemo koliko možemo – naglasio je Dobrača za Fenu.

Ekipa bh. spasilaca do sada je pronašla i izvadila više od 20 tijela iz ruševina, otkako je stigla u Tursku, tj. od srijede.

U koordinaciji sa turskim spasilačkim timovima spasili su 10 osoba.

Prije polaska, 20 pripadnika GSS-a je popunilo izjavu da u humanitarnu misiju idu na svoju odgovornost, bez osiguranja i naravno bez ikakve naknade. Ovo su ljudi velikog srca.
Sve ovo pišem jer sam upoznao ove ljude i sa većinom postao drug/prijatelj. Lahko je biti njima drug kada uvijek pomažu ljudima.

Sada su pokazali svoje lice cijelom svijetu. Općina Novi Grad i menadžment su imali sluha, te su ustupili prostorije i magacin za ove entuzijaste, na čemu su im oni iznimno zahvalni.

Odobre im se sredstva da se kupi ponešto od opreme i to je odlično i zahvalni su.
Ovim putem molim sve načelnike sarajevskih općina, Gradsku upravu i Vladu Kantona Sarajevo da se ovim momcima pomogne finansijski. Mnogo puta su radili i uradili puno dobroh stvariu našem kantonu i državi, nikada nisu gledali granice niti koji je problem već su odmah djelovali.

Općina Novi Grad im uvijek pruži pomoć, pa će to učiniti i ovaj put, a za ostale molim da se uključe, da se ovi momci i djevojke nagrade koji su spasili do sada 10 života.
Sve volontere i GSS treba nagraditi.

Molim svoje prijatelje koji imaju pristup sarajevskim načelnicima, gradonačelnici, Vladi KS i kantonalnim zastupnicima da im prenesu. Zakon o GSS-u.” – izjavio je Adnan Dedić nekadašnji pripadnih Civilne zaštite Novi Grad

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija