Kako rade predstavništva Republike Srpske u svijetu: Milioni se troše na lobiranja…

Kako rade predstavništva Republike Srpske u svijetu: Milioni se troše na lobiranja…


O rezultatima rada predstavništava Republike Srpske po svijetu malo se zna. Zna se zato da imaju siguran budžet.

Srpska ima osam predstavništava. Za rad kancelarija od Rusije, Austrije, Amerike, preko Srbije, Belgije, Njemačke, do Grčke i Izraela, za prošlu godinu iz budžetske kase izdvojeno je 5,5 milion maraka. Dati milioni ne bi bili sporni da su rezultatima rada opravdani. Ali vrlo često nisu.

“Uvijek može više, uvijek može bolje”, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Zašto sve ove prethodne godine nije bilo više i bolje? Možda baš zato što niko nije tražio odgovornost i polaganje računa. A moralo se, jer budžet nije privatni novčanik.

“Odabirom nesturčnih i nedovoljno obučenih kadrova, neselektivnim zapošljavanjem ugrožena je jedna dobra zamisao predstavljanja RS u svijetu”, kaže diplomata i publicista Branko Nešković.

Zadatak Predstavništva u svijetu je promocija Srpske u inostranstvu, dovođenje stranih investitora, što znači i otvaranje novih radnih mjesta. Međutim, većini je fokus, uglavnom, bio na pripremi terena za posjete zvaničnika iz Srpske, dok su ostatak vremena trošili obilazeći sajmove piva, zborove, molitve, izložbe, večeri poezije, sportske događaje i druge manifestacije.

“Imate Predstavništva koja rade sasvim solidno, da ne kažem dobro, a imate i onih koji u suštini pa skoro da se postavlja pitanje da li oni trebaju kao takvi”, kaže Višković za Unu.

„Uzalud bačene pare ušle u džepove pojedinaca bliskih vlasti, a s druge efekat je nikakav, čak se postavlja pitanje da li neki i postoje a plaćaju se“, kaže Milan Miličević, v.d. predsjednik SDS-a.

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Međutim, efekti skoro i ne postoje, a pitanje je koliko je opravdano postojanje predstavništava Republike Srpske u svijetu.

„S nedovoljno koristi pravo da insistira da zajednički organ koji se zove Ministarstvo inostranih poslova sprovodi u djelo instrukcije koje idu u cilju zaštite stava i interesa Republike Srpske. Međutim, nemamo zaživjelu praksu koja to znači i imate uvijek od izbora do izbora i ličnosti koje dolaze da li će se time pozabaviti ili neće“, kaže Igor Davidović, bivši diplomata.

Vlast Republike Srpske je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u. Sav taj novac netransparentno se troši, a efekata nema, kažu u nevladinom sektoru.

S druge strane, na državnom nivou ne izdvaja se ni marka za lobiranje. Postavlja se pitanje zbog čega samo Republika Srpska lobira i za čije interese?

„Uzalud bačene pare ušle u džepove pojedinaca bliskih vlasti, a s druge efekat je nikakav, čak se postavlja pitanje da li neki i postoje a plaćaju se“, kaže Milan Miličević, v.d. predsjednik SDS-a.

„To lobiranje se svodi na to da se poboljša lični položaj nekog u inostranstvu što je van svake pameti jer trebalo bi da se lobira za Republiku Srpsku za njeno očuvanje a ne da se njena sudbina i budućnost vezuje za bilo kog pojedinca“, smatra Jelena Trivić, PDP.

Za rad predstavništava u ovoj godini, iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM. Osim toga, Ministarstvo je u budžetskoj stavci „za stručne usluge“ prošle godine izdvajalo 2,14 miliona KM dok će ove godine izdvajati 2,2 miliona KM.

 

https://youtu.be/8-1KDS8kQiQ


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija