Govedarica napominje da će ukoliko neko zbog toga da apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske ova odluka biti oborena.

– Zakon o dugu i garancijama Republike Srpske je jasan po ovom pitanju i kaže da maksimalna kamatna stopa i troškovi zaduženja moraju biti navedeni, a umjesto toga u ovoj odluci imamo neke fantomske kamatne stope i marže – istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ova vlast pokušava na sve načine da diže kredite i zadužuje Republiku Srpsku.

Zbog toga su, podsjeća on, za devet godina šest puta mijenjali Zakon o zaduženju dugu i garancijama prilagođavajući ga svojim potrebama, a kako kaže Govedarica, sve se svodi na uzimanje kredita čija se sredstva preusmjeravaju u javnu potrošnju.

– Sve do 2012. godine RS se mogao zaduživati na potpuno drugačiji način jer je maksimum otplate kredita bio definisan u skladu sa izvornim prihodima koje ostvari. Zakonom je jasno bilo navedeno da u tekućoj godini možete otplatiti duga maksimalno osamnaest posto od izvornih prihoda budžeta i to se poštovalo. Po tom zakonu ove godine bismo mogli da otplatimo maksimalno 450 miliona KM, međutim RS samo ove godine mora da vrati 923 miliona KM glavnice duga i da izdvoji 226 miliona KM za kamate, što ukupno iznosi milijardu i 149 miliona KM – precizirao je Govedarica, saopćeno je iz SDS-a.