Završetak autoceste od Zenice do Žepča na Koridoru Vc planiran krajem 2025.

Završetak autoceste od Zenice do Žepča na Koridoru Vc planiran krajem 2025.


Izgradnja četiri dionice autoceste na Koridoru Vc, od Zenice do Žepča, trenutno je najveće gradilište u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovaj ambiciozni projekt obećava modernizaciju i poboljšanje prometne povezanosti u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka izgradnje, građani će imati na raspolaganju dodatnih 20 kilometara autoceste, čija ukupna investicijska vrijednost iznosi 419,1 miliona eura sa PDV-om.

Na dionici koja obuhvaća Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca, radovi su u punom jeku. Glavni izazov predstavlja kompleksnost terena, s obzirom na to da trasa ne prolazi ravnicom, već kroz zahtjevne brdske predjele. Ovo zahtijeva značajnu izgradnju tunela, mostova i vijadukata kako bi se osigurala prolaznost autoceste.

Izgradnja tunela predstavlja jedan od ključnih tehničkih izazova na ovom projektu. Inženjeri i radnici moraju se suočiti s teškim geološkim uvjetima kako bi osigurali sigurnost i izdržljivost ovih tunela. Uz osiguranje sigurnosti putnika, tuneli će omogućiti smanjenje putovanja kroz brdske predjele i pružiti jednostavniju i ugodniju vožnju.

Dodatno, mostovi i vijadukti koji se grade na autocesti imaju ključnu ulogu u premošćivanju prirodnih prepreka. Njihova izgradnja zahtijeva posebnu pažnju i inženjersko umijeće kako bi bili stabilni i sigurni, ali istovremeno se estetski uklopili u okoliš.

Cilj ovog ambicioznog projekta je skratiti put do Žepča za 15-ak kilometara, čime će se značajno poboljšati povezanost i mobilnost u regiji. Očekuje se da će moderna autocesta Koridora Vc potaknuti privredni rast, trgovinu i turizam u Bosni i Hercegovini.

Prema planovima, očekuje se da će izgradnja biti dovršena krajem 2025. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija