Ko je autor optužnice: Američki ambasador, predsjednik Suda BiH ili sam Dodik?

Ko je autor optužnice: Američki ambasador, predsjednik Suda BiH ili sam Dodik?


Provladini mediji u Banjaluci danas prenose navodno pismo grupe sudija Suda Bosne i Hercegovine u kojem su navedeni podaci o procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, piše N1.

U pismu koji je prvi objavio portal Banjaluka.net optužnica koja je podnijeta protiv Dodika i Lukića naziva se “planom pravosudnog progona iza kojeg stoji američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy”.

“Sud će potvrditi optužnicu protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jer je naređenje da se to uradi predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu izdao ambasador Murphy”, stoji u pismu kojeg je portal objavio u cjelosti ne navodeći autore pisma osim tvrdnje da je riječ o “grupi sudija”.

Navodno o svemu postoje i zapisničke bilješke u kojima se ističe da će “sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin nakon ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića” na bezuslovne zatvorske kazne uz zabranu vršenja javnih funkcija.

U pismu se ukazuje i na manjkavosti, jer se istraga vodila zbog krivičnog djela napad na ustavni poredak, da bi pravna kvalifikacija bila promijenjena na Neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Takođe, na različite načine se diskredituju tužioci i sudije koji su, navodno, uključeni u cijeli proces.

“Istragu protiv predsjednika Milorada Dodika i v.d. direktora Miloša Lukića u Tužilaštvu BiH je vodila tužilac Gordana Bosiljčić, čiji brat je poginuo kao pripadnik Armije RBiH. Nakon što su tužioci koji su imali bilo kakav dignitet odbili da napišu optužnicu, preko noći je odlučeno da optužnicu napiše skoro izabrani tužitelj Nedim Ćosić, koji je sin bivšeg glavnog tužioca Tuzlanskog kantona Šesenema Ćasića, a koji se bez položenog pravosudnog ispita zaposlio u Opštinskom sudu u Sarajevu iako je položen pravosudni ispit bio jedan od četiri osnovna uslova za zapošljavanje na tu poziciju”, navodi se u pismu uz ocjenu da je “plan Murphy – Debevec” kako se cijeli postupak naziva, da optužnicu zastupa tužilac Srbin – pao u vodu.

“Jer je tužiteljka Biljana Golijanin to odbila. Dodatni element progona vidljiv je i iz činjenice da je optužnicu radi potvrđivanja u rad dobila sudija Јasmina Ćosić, koja se “proslavila” na predmetu oslobađajuće presude Naseru Oriću. A pred Haškim tribunalom je učestvovala u advokatskom timu odbrane Orića. Inače tužilac Nedim i sudija Јasmina Ćosić su u daljem srodstvu”, takođe se navodi i zaključuje da je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec u problemu “jer sudije Srbi odbijaju da učestvuju u progonu”, zbog čega će, tvrdi se, za sudije postaviti “Bošnjake koji su devedesetih bili aktivni u SDA i Armiji RBiH”.

Sud Bosne i Hercegovine navode o postojanju plana je odbacio. RTRS prenosi reakciju.

“Ambasada SAD BiH, kao ni ambasador Michael Murphy, nikada nisu kontaktirali predsjednika Suda za ovaj, niti za bilo koji drugi predmet. Sud BiH nema nikakvu ulogu u podizanju optužnice protiv osumnjičenih Milorada Dodika i Miloša Lukića. Tužilaštvo BiH je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH formiralo predmet i podiglo optužnicu o kojoj je Sud u skladu sa navedenim Zakonom dužan odlučiti”, istakli su u svom odgovoru uz napomenu da se dodjela predmeta u rad sudijama vrši u skladu sa propisanim procedurama u kojima predsjednik Suda nema ulogu.

O svemu se na svom Twitter profilu oglasila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

“Vidjeli smo izvještaj Banjaluka.net koji se odnosi na navodno pismo koje sadrži lažne i smiješne optužbe o sudskom procesu koji je u toku protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Besmisleno je sugerisati da je ambasada Sjedinjenih Država autor optužnica ili da je organizator zavjere. Ako postoji autor optužnice protiv Dodika van državnog Tužilaštva, kako je Dodik tvrdio, to je sam Dodik. Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam”, naveli su iz ambasade.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija