Muhasilović: Pravosudni sistem je najveći krivac za tragedije koje nam se dešavaju u BIH

Muhasilović: Pravosudni sistem je najveći krivac za tragedije koje nam se dešavaju u BIH


Na početku je prokomentarisao ono što je aktuelno ovih dana, tragediju u Gradačcu. Nakon trostrukog ubistva traže se krivci. Istako je kako je definitivno sistem zakazao.

Mi kao drušvo imamo poremećen sistem vrijednosti koji nekada ovako tragično završi. Ovaj događaj je poremetio javnost i danima razmišljam o ovome, ali je dobra prilika da kao drušvo preispitamo svoje vrijednosti, da nam se ove sitacije ne bi ponavljale. Ne želim ulaziti u detalje, ali je žalosno što se ova situacija u vrlo kratko vrijeme ispolitizirala, na način da su političarli našli shodno da bi politički poentirali – kazao je Muhasilović.

Komentarisao je i navode da je policajka, koje je navodno otkrila Nerminu mjesto gdje se Nizama krila sa djetetom, suspendirana.

Vidjeli smo da je danas policajka, koja se navodno družila sa njim, suspendirana. To je uradila policija i ona je to morala da uradi zbog pritiska javnosti. Promiče dio odgovornosti Tužilaštva, odnosno pravosudnog sistema, jer je on najveći krivac za tragedije koje mi prolazimo od rata pa do danas. Tužilaštvo kontroliše mafiju. Na neki način se pogrešno vjerovalo da je Tužilaštvo ucjenjeno od organizovanog kriminala, ali ipak ispada da je on pod kontrolom Tužilaštva. Ubica je imao komunikaciju sa Tužilaštvom i ono ga je štitilo.

Smatra kako traba upozoriti javnost da politička opcija ‘Trojka’ pokušava svu krivnju svaliti na policiju, ali kaže i kako je veći problem nemar Tužilaštva, odnosno suda.

Optužujući njih oni žele da preusmjere sav gnjev javnosti. Žele da rasparaju vladu u TK i na jedan odvratan način ovu tragediju žele da ispolitiziraju – kazao je Muhasilović.

U Vijeću ministara BiH i ovu su situaciju iskoristili kako bi se dodatno produbile političke tenzije, pa tako nismo imali odluku za dan žalosti na nivou BiH, već su takvu odluku donijele entitetske vlade. Muhasilović navodi da je jedan od najvećih problema koju vlada ima jeste nefunkcionalsnot.

Riječ je o vladi koja je sastavljena od diletanata koji nemaju osjećaja, za žtve, za tragediju, za impuls naroda u tom trenutrku, ali imali su osjećaj za tragediju u Beogradu. Ono što se dešava u BiH oni ne doživaljavaju svojom tragedijom. Kada se stvorio vakum nereagovanjem, to je iskoristila politička struktura u RS-u, da se opet ismije Trojci na način da su oni prvi inicirali Dan žalosti. Kada je došlo na državni nivo, vidjelo se da Trojka nema koncenzus sa SNSD-om i nebošnjačim strankama. Osim nestručnosti, nekomepetentnosti, neiskustva, naivnosti vidimo da iza svega leže i kompleksi, koje Trojka osjeća prema nekim sredinama u kojim ne mogu dovoljno glasova da generišu – kazao je Muhasilović.

Naveo je i kako SNSD i HDZ iznutra polahko pokušavaju preuzeti BiH.

Kadrovska rješenja koja se guraju, pokazuju da je Trojka dovedena sa namjerom. Beograd, Zagreb i međunarodna zajednica su procijenili da prethodnim strankama ne mogu maksimilizirati svoje ciljeve. Trojka je sa tim ciljem dovedena i oni to znaju. Onog trenutka kada oni ne budu slušali HDZ i SNSD bit će zamjenjeni. S obzirom da popularnost Tojke opada u očima javnosti, međunarodna zajednica se već dala u gradnju novih pokreta kako bi nadomijestila Trojku – rekao je Muhasilović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija