Zabrane koncerata: Društvene anomalije na probnoj stazi, ali rješenje zahtijeva više

Zabrane koncerata: Društvene anomalije na probnoj stazi, ali rješenje zahtijeva više


U proteklom periodu, moderna muzika, posebno trepa kao žanra, ponovo je postala središnja tačka kontroverze u društvu. Diskusija o neprimjerenom muzičkom izražaju i ulozi umjetnosti u društvu izbila je u prvi plan nakon otkazivanja nastupa beogradske trep grupe u više gradova, uključujući Prijedor i Banjaluku. Ova situacija izazvala je verbalni sukob između muzičara i političara, te pokrenula širu debatu o zabranama umjetničkih izraza.

Beogradska trep grupa, koja se sastoji od Dragomira Despića, i Luke Bijelovića, poznatog kao Pljugica, našla se na meti kontroverze zbog svojih stihova i scenskog nastupa. Njihove kontroverzne pjesme dotiču se tema kao što su droga, alkohol, kriminal i žene, što je potaklo javnost i lokalne vlasti da preispitaju njihov uticaj na mlade generacije.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, odlučno je podržao zabranu njihovog nastupa u svom gradu, istakavši da je njihova muzika nedopustiva i da narušava ispravne vrijednosti. Stanivuković je najavio formiranje stručne komisije koja će analizirati sadržaj njihovih tekstova i nastupa kako bi se donijela konačna odluka.

Međutim, dok jedan dio građana podržava zabrane, ističući da je njihov izraz degutantan i da bi trebalo ograničiti takve forme umjetnosti, drugi dio smatra da zabrane nisu pravo rješenje. Pjevačica Vanja Mišić ističe da je zadovoljna otkazivanjem njihovog nastupa, ali se istovremeno pita gdje se postavlja granica između cenzure i slobode izražavanja.

Borislav Vukojević, komunikolog koji se bavi medijskom pismenošću mladih, naglašava da zabrane često ne postižu željeni efekat. Prema njegovom mišljenju, zabrana može izazvati kontraefekat, potičući još veći interes mladih za zabranjeni sadržaj putem drugih platformi poput društvenih mreža, istakao je za N1.

Uprkos kontroverzi i zabranama, njihove pjesme, iako osporavane, ostvaruju značajan broj pregleda na platformama kao što su YouTube i TikTok. Ovaj fenomen ukazuje na kompleksnost problema i na činjenicu da umjetnost i izražavanje ne mogu jednostavno biti svedeni na “dopušteno” i “zabranjeno”.

U krajnjoj liniji, diskusija oko zabrane umjetničkih izraza ističe važnost balansa između slobode izražavanja i zaštite društvenih vrijednosti. Umjetnost ima moć da odražava društvo i izaziva razmišljanje, ali isto tako može biti i kontroverzna. Važno je da društvo pronađe načine da se nosi s ovim izazovima putem dijaloga, edukacije i promovisanja kritičkog razmišljanja, umjesto jednostavnih zabrana koje često izazivaju suprotan efekat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija