Nakon serije krivičnih djela, FMUP najavljuje odlučan obračun s kriminalcima

Nakon serije krivičnih djela, FMUP najavljuje odlučan obračun s kriminalcima


U vrijeme kad Bosna i Hercegovina svjedoči gotovo svakodnevnim teškim krivičnim djelima, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da je policija ponovno osvježila svoj ugled. Uz izjavu da je u stotinu dana postignuto ono što prethodnici nisu za dva desetljeća, najavljuju odlučnu borbu protiv svih kriminalaca i naglašavaju da niko nije iznad zakona.

U skladu s riječima ministra Rame Isaka, Federalna policija se vraća svojim korijenima. “Nedodirljivih više nema. Uspostavljena je hijerarhija, ministarstvo i Federalna uprava policije zajedno djeluju u akcijama, dok su kantoni tu kao podrška,” izjavio je ministar.

Prema njegovim riječima, niz uspješnih akcija izveden je u suradnji s Europolom i kantonima. Ministar ističe da su kriminalci prestali biti sigurni i da su uhvaćeni u svojim svakodnevnim aktivnostima. Ova promjena, kako ističe, rezultat je revizije dosadašnjih praksi i uspostavljanja stroge hijerarhije.

No, u susret ministarstvu se postavlja težak put. Nakon trostrukog ubojstva u Gradačcu, mnogi građani imaju ozbiljne sumnje u policijski rad. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona suočava se s kritikama zbog nedostatka transparentnosti u svom djelovanju.

“Sve što znamo, saznajemo iz medija. Trebalo bi istražiti kontakte iz posljednjih sedam dana prije zločina u Gradačcu. Bez transparentnosti i suradnje s građanima, teško ćemo postići napredak,” izjavio je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH za N1.

Ministar Isak ističe da će istraga razjasniti eventualne propuste te da je Federalna uprava policije spremna surađivati s Tužilaštvom Tuzlanskog kantona u istrazi.

U međuvremenu, radi se na nadopuni policijskih redova. Obuka je završena za 316 polaznika MUP-a Kantona Sarajevo, Kantona 10, Unsko-Sanskog i Posavskog kantona, te 28 polaznika sudske policije. Pokušava se smanjiti nedostatak ljudstva u policijskim snagama kako bi se povećala borba protiv kriminala.

Iako Federalna policija tvrdi da je uspješno ojačala svoje redove i usmjerila se prema zajedničkoj akciji protiv kriminala, građani su skeptični i zahtijevaju konkretne dokaze na terenu kako bi povjerovali u promjene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija