Tužan prizor s Ilidže: Labuda strelicom pogodili u glavu

Tužan prizor s Ilidže: Labuda strelicom pogodili u glavu


Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja Sarajevo intervenirala je na Rimskom mostu unutar Spomenika prirode Vrelo Bosne na Ilidži kod Sarajeva kako bi spasila povrijeđenog labuda, kojeg je neko pogodio strelicom i to u predjelu glave.

Iz Kantonalne javne ustanove apeliraju na sve posjetioce zaštićenih prirodnih područja da svojim postupcima ne uznemiravaju niti ugrožavaju lokalni biodiverzitet. Labudovi, poput ovog povrijeđenog, predstavljaju simbol područja, a njihova prirodna staništa trebala bi ostati netaknuta.

“Oštar je apel posjetiteljima da se suzdrže od činova koji mogu narušiti prirodni sklad i ugroziti životinjske vrste. Nažalost, neodgovorni pojedinci su povrijedili labuda na prostoru Spomenika prirode ‘Vrelo Bosne’. Labudovi su simbol ovog područja te su i oni i ostale vrste zaštićeni zakonskim aktima,” istaknuto je iz Kantonalne javne ustanove.

Izrazili su brigu za ptice i druge organizme te potvrdili da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se očuvala njihova prirodna staništa i vrste.

Upravo u ovom kontekstu, iz Kantonalne ustanove su istaknuli da su zakonski akti jasni u vezi s zaštitom divljih životinja. U skladu s Zakonom o zaštiti prirode (član 71.), strogo je zabranjeno namjerno uznemiravanje, hvatanje, ozljeđivanje ili ubijanje divljih životinja bez valjanog razloga. Osim toga, članom 232. istog zakona propisana su novčane kazne za fizička lica koja namjerno ozljeđuju ili ubijaju divlje životinje.

Ističući svoje oštro protivljenje takvom nehumanom postupanju, iz Kantonalne javne ustanove potvrđuju da će provesti sve potrebne radnje kako bi se otkrili krivci i pravda zadovoljila.

Uprkos ozljedi, trenutno stanje povrijeđenog labuda nije životno ugrožavajuće. Ustanova je odmah poduzela sve potrebne mjere kako bi pružila adekvatnu brigu i zbrinjavanje ovoj ozlijeđenoj životinji.

Nadalje, iz Kantonalne javne ustanove mole sve posjetitelje da budu pažljivi i odgovorni te da prijave neodgovorno ponašanje pojedinaca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija