FOTO: Capital.ba
Luksuzna flota na račun građana: Vlasti BiH potrošile deset miliona na službene sutomobile

Luksuzna flota na račun građana: Vlasti BiH potrošile deset miliona na službene sutomobile


Uprkos ekonomskim izazovima, inflaciji i niskim primanjima građana, predstavnici vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini potrošili su oko deset miliona maraka samo u prvih pet mjeseci ove godine na kupovinu luksuznih službenih automobila. Ova vijest dolazi u vrijeme kada se mnogi građani suočavaju sa sve težom finansijskom situacijom.

Capital je ranije objavilo za slučaj nabavka tri luksuzna automobila za Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Ministru Staši Košarcu isporučena su tri vozila – “Audi A6”, “Audi A4” i Volkswagen T-Roc, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 270.000 maraka sa PDV-om. Najskuplji od ovih automobila, “Audi A6”, košta oko 130.000 maraka i služiće kao službeno vozilo ministra Košarca, dok će preostala dva vozila biti raspoređena u ministarstvu.

Najskuplja limuzina u ovoj godini je nabavljena za Predsjedništvo BiH, a vrijedna je gotovo 318.000 KM, a odmah iza nje slijedi ona u kojoj se vozi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a koja je plaćena oko 311.000 maraka.

Podaci o potrošnji vlasti na luksuzne automobile izazivaju dodatnu zabrinutost s obzirom na ekonomske izazove sa kojima se zemlja suočava. Građani su suočeni sa inflacijom, enormnim zaduženjima i niskim primanjima, dok predstavnici vlasti očigledno nastavljaju da troše značajne iznose na nabavku luksuznih automobila.

U prvih pet mjeseci ove godine, samo predstavnici vlasti potrošili su deset miliona maraka na kupovinu službenih automobila. Ova potrošnja izaziva opravdane kritike javnosti i podstiče pitanja o prioritetima vlasti i odgovornom upravljanju javnim resursima.

Dok građani trpe posljedice ekonomske situacije, luksuzna potrošnja na automobile baca svjetlo na neophodnost odgovorne i transparentne uprave. Mnogi se pitaju kako će vlasti opravdati ovu potrošnju građanima koji se suočavaju sa svakodnevnim ekonomskim izazovima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija