(VIDEO) Konaković napao novinarku Hayata: “Vaša kuća u kojoj radite pravi od mene izdajnika!”

(VIDEO) Konaković napao novinarku Hayata: “Vaša kuća u kojoj radite pravi od mene izdajnika!”


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra neprimjerenom komunikaciju Nermina Nikšića, predsjednika SDP BiH, i Elmedina Konakovića, predsjednika NIP –a, sa novnarima/kama na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

 

BH novinari podsjećaju Konakovića i Nikšića da je press konferencija javni događaj i prilika da političari odgovore na legitimna novinarska pitanja od javnog značaja, a da pri tom ne koriste uvredljiv, ponižavajući i agresivan rječnik.

Upravni odbor BH novinara ističe kako je posebno neprihvatljiv način komuniciranja Elmedina Konakovića sa Dženetom Sarić – Kozić, novinarkom Hayat TV. Konaković ne samo da nije odgovorio na postavljeno pitanje, već je iznio salvu optužbi na račun TV kuće u kojoj novinarka radi, te ponovo podsjetio na vlastiti patriotizam i sudjelovanje u nedavnom ratu u redovima Armije BiH, kao i „žrtvu“ koju je podnio za dobrobit Bosne i Hercegovine (BiH).

Zabrinjavajuća je činjenica da Konaković sve češće demostrira bijes prema novinarima, a naročito novinarkama, i to svaki put kada mu se postavi pitanje na koje ne želi odgovoriti!? Kao predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Konaković kontinuirano i na neprimjeren način proziva novinare/ke na društvenim mrežama i u medijima, pri čemu politički bahato pokreće hajku protiv određenih medija hvaleći se javno kako „nema namjeru pisati demanti“ ili koristiti druga zakonska i legitima sredstva reagiranja na medijske sadržaje, iako je to normalna praksa u svim demokratskim državama.

Upravni odbor BH novinara podsjeća sve političare u BiH, naročito one koji obnašaju javne i/ili državne funkcije, kako bh.građani i cjelokupna javnost imaju pravo znati za sve političke dogovore, uključujući i ovaj sa posljednjeg sastanaka u Istočnom Sarajevu, nakon kojeg su usvojena tri zakona iz takozvane „Reformske agende“ i imenovan ministar finansija BiH.

U tom kontekstu, BH novinari pozivaju nositelje političkih funkcija u BiH, a naročito koalicione partnere „Trojke“ da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare/ke i medije! Takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja novinara/ki, koji nisu u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima, niti su kompaktibilni „Reformskoj agendi“ na koju su se i danas pozivali Nikšić i Konaković dok su verbalno napadali novinare i novinarke na press konferenciji – saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Šta se desilo na press konferenciji pogledajte ovdje

OSVRT NOVINARKE HAYATA NAKON ŠTO JU JE DANAS NAPAO I VRIJEĐAO KONAKOVIĆ

Postaviti pitanja i tražiti odgovore.

Možda se ne čini zahtjevnim. Možda se nekome učini i usputnim. Ali, ovo je moj profesionalni izbor. Radila, gradila se, konstantno educirajući sebe i mlađe kolege ako za to iskažu interes, o uzusima profesije i profesionalnog rada.

Piše: Dženeta Sarić-Kozić

Svašta je stalo u skoro dvije decenije bavljenja novinarskim poslom. Dobiti informacije iz povjerljivih izvora, provjeriti ih, izaći na teren, saslušati sagovornike, postaviti im pitanja, napisati tekst, napraviti finalni proizvod.

Kao takav sadrži odgovore na pitanja, ona pitanja koja su interes javnosti. I mene kao dijela javnosti. Niti jedna priča, nije bezvezna priča. Možda se ona tiče manjeg broja ljudi, ali i dalje, makar za mene, svaka je priča bitna. I svako je pitanje bitno… Važno je reći da priča isključivo ne zavisi od odgovora. U svojoj profesionalnoj karijeri i to jako rano sam spoznala „ako vas pitam, onda mnogo znam… vaš odgovor je samo dopuna onoga što fali, a nikako cijela priča“… Dakle, možete ignorisati pitanje, možete se praviti da na pitanje znate odgovor, možete odgovoriti, možete promisliti pa mi odgovor poslati naknadno, možete provjeriti… ali nikada, baš nikada ne možete reći da mi je pitanje isporučeno u ruke od trećeg lica. Moje je znanje veće od toga.

Situacija u kojoj se na moje pitanje upućeno federalnom premijeru, u prvi kadar kao glasnogovornik svih u prostoriji, gura Konaković jer „sveznajući“ ipak mora zaključiti svačiju rečenicu, pa dovesti u pitanje i moje pitanje, nije nešto neviđeno. On to radi često, po uzoru na svog koalicionog partnera Milorada Dodika, u čijoj je režiji pokrenuta i reklo bi se završena priča o kriminalizaciji klevete.

Možda bi Konaković želio i mene vidjeti sa flasterom preko usta, ili moje druge kolege, no to se sasvim sigurno neće desiti… jer profesionalno, uz naviku, edukaciju, školu i iskustvo… niko ništa ne radi za mene, niko mi ne stavlja riječi u usta, niko mi ne piše pitanja i niko me ne ograničava u govoru, niko se ne bavi mojim finalnim proizvodom. Makar bio i na javnoj funkciji.

Naime, pitanje sam postavila premijeru Federacije BiH… No, ministar vanjskih poslova, spominje atake na njega i njegovu porodicu… Žalim ministre, ali preuzimajući javnu funkciju, preuzimate ono što ona sa sobom nosi…, ali ne i moja pitanja.

Umjesto da odgovori šta je sve isporučeno SNSD-u i HDZ-u od javnih funkcija, fotelja, pozicija, institucija, infrastrukture, deklariše me kao poslušnika i nekoga ko ga navodno naziva izdajnikom, to nikad nikome indirektno, a kamoli nisam diretno rekla ili napisala.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija