Poljoprivrednici prisiljeni na rasprodaju stoke i obustavu gazdinstava

Poljoprivrednici prisiljeni na rasprodaju stoke i obustavu gazdinstava


Poljoprivredni prinosi na području Unsko-sanskog kantona ove godine suočavaju se s ozbiljnim izazovima, predviđa se prepolovljenje prinosa. Ponovno poskupljenje energenata i repromaterijala moglo bi dovesti do značajnog smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje, čak i do gašenja gazdinstava.

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK, ističe da ovakva situacija posebno prijeti mljekarskoj proizvodnji koja je ključna za lokalni agrarni sektor.

“Poljoprivrednici ovih dana su prisiljeni rasprodavati svoje proizvode jer ne mogu pokriti potrebe ishrane stoke. Mnogi su primorani zatvoriti svoja gazdinstva i potražiti bolje prilike van granica. Pored toga, suočavamo se s poskupljenjem energenata i repromaterijala, što dodatno demotivira farmere”, izjavljuje Veladžić. Dodaje da i politika poticaja poljoprivredi neće biti dovoljna da se ublaži ovakva situacija, budući da mnogi farmeri unatoč tome neće moći održati rentabilnost proizvodnje.

Nepovoljne vremenske prilike ove godine snažno su utjecale na prinose ratarskih kultura, povrća, voća i ljekovitog bilja, što je rezultiralo krizom u svim granama poljoprivredne proizvodnje.

“Žitarice i stočna hrana su doživjele pravi fijasko. Prihodi od prinosa ne mogu pokriti čak ni troškove goriva za poljoprivrednike, a o ostalim troškovima da ne govorimo. Očekuje nas rast cijena stočne hrane u narednom periodu i suočavamo se s ozbiljnim problemima”, smatra Veladžić.

Pojedini proizvođači ističu da je prinos pšenice smanjen i do 70 posto zbog loših vremenskih prilika i dugotrajnih suša koje su negativno utjecale na rast i razvoj ove ključne poljoprivredne kulture.

“Stanje je katastrofalno. Sve je krenulo loše, od pripreme tla i sjetve koja je zbog lošeg vremena bila zakasnjela. Visoka vlažnost je pridonijela širenju bolesti, a divlje životinje su također prouzrokovale štetu. Rezultat je bio potpuno suprotan od očekivanog”, izjavljuje Aladin Žerić, poljoprivrednik iz naselja Golubići nadomak Bihaća.

Adis Džanić, ministar poljoprivrede u Vladi USK, naglašava da trenutna situacija nikada nije bila teža.

“Loše vremenske prilike i katastrofalne poplave pogodile su sve grane poljoprivredne proizvodnje. Vlasti USK su ove godine iz kantonalnog budžeta izdvojile rekordnih 9,5 miliona maraka za pomoć poljoprivredi, ali to neće biti dovoljno da se pomogne svim proizvođačima”, ističe Džanić za Nezavisne novine. Dodaje da će Vlada USK razmotriti dodatne mjere pomoći agrarnom sektoru.

Predstoji jesenska sjetva, a ukoliko poljoprivrednicima ne bude pružena adekvatna pomoć, moglo bi doći do ozbiljnog nedostatka hrane i dramatičnog rasta cijena. Veladžić zaključuje kako je stanje trenutno alarmantno i zahtijeva hitne akcije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija