Bez smjena u Zavodu Pazarić, Unija najavila nove korake

Bez smjena u Zavodu Pazarić, Unija najavila nove korake


Dvije su sedmice prošle otkako se internetom proširio uznemirujući snimak iz Zavoda Pazarić, na kojem se vidi kako uposlenica fizički maltretira štićenika, maloljetnu osobu sa poteškoćama.

Unija osoba sa invaliditetom postavila je niz zahtjeva pred nadležne organe. Glavni zahtjev Unije je smjena rukovodstva Zavoda Pazarić, uz zahtjev za održavanjem tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na sjednici bi se raspravljalo o širokoj problematici koja se tiče osoba sa invaliditetom, uključujući i niz zakona, kao što je zakon o jedinstvenim načelima.

Član pregovaračkog tima Unije Osoba sa invaliditetom Federacije BiH, Vahidin Nurikić, ističe da su rokovi za reakciju postavljeni Vladi i rukovodstvu Zavoda Pazarić istekli, ali da se ništa bitno nije promijenilo. Unija je odlučila poduzeti nove korake kako bi spriječila da se ovaj skandal zaboravi.

U narednim danima planirana je nova sjednica organa Unije, gdje će se utvrditi naredni koraci. Organizacija ne isključuje mogućnost novih protesta kako bi se skrenula pažnja na ozbiljnost situacije. Unija smatra da je samo davanje otkaza uposlenici koja je priznala maltretiranje nedovoljno, s obzirom na dugotrajne probleme u Zavodu Pazarić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija