Fadil Novalić uputio prijedlog za rast plata: Vladi se ne sviđa njegov prijedlog

Fadil Novalić uputio prijedlog za rast plata: Vladi se ne sviđa njegov prijedlog


Fadil Novalić je tek sad u proceduru uputio fiskalne zakone koji predviđaju rasterećenje privrede i povećanje plata radnicima. Poslanik SDP-a Ivan Boban je ovaj potez ocijenio populističkim

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić, a sada zastupnik SDA u federalnom Parlamentu uputio je u proceduru tri prijedloga zakona. Jedan od njih odnosi se na povećanje plata roditeljima njegovateljima sa 596 na 1.261 KM. Drugi je Zakon o doprinosima koji predviđa smanjenje obaveza na platu radnika sa 41,5 posto na 28 posto poreza na bruto platu, a treći je Zakon o porezu na dohodak.

Stabilni fondovi

– Ovo je bitno za povećanje plata radnika u realnom sektoru, jer smo svjedoci njihovog odlaska u inostranstvo. Ovim zakonom bi se država odricala značajnog dijela prihoda u korist radnika a da fondovima – zdravstvenim, penzionim i fondu za zapošljavanje ne bi bili umanjeni prihodi. Ekonomsko stanje je u proteklih osam godina doživjelo takav porast da su postojeći rast prihoda i akumulirana sredstva na računima FBiH (oko 800 miliona) dovoljni da bi se mogle smanjiti obaveze na platu a da se ne proizvede šteta za fondove, obrazložio je Novalić.

Zakon o porezu na dohodak, kako navodi, radikalno mijenja oporezivanje plata. Predviđeno je da se nijedna plata do 1.000 KM ne oporezuje, a one u iznosu većem od 1.000 KM se oporezuju sa 13 umjesto dosadašnjih 10 posto piše Oslobođenje.

Aktuelna vlast priprema konačnu fiskalnu procjenu vezanu za efekte na proračun i fondove kad su u pitanju zakoni o doprinosima, dohotku i o minimalnoj plati.

Podsjećamo da je nova Vlada FBiH ranije iz procedure povukla set fiskalnih zakona i prema nekim najavama do kraja ovog mjeseca oni će ponovo biti u Parlamentu. Priča o potrebi rasterećenja privrede i povećanja plata radnicima traje više od osam godina i poklapa se s Novalićevim mandatom. Dok je bio na čelu Vlade, stavljani su na dnevni red Predstavničkog doma, ali su povučeni.

Novalića smo pitali zbog čega se tada nije istrajalo na njihovom usvajanju?

 

– Insistiralo se. Dugo je to stajalo u Parlamentu, istina sa drugim procentom smanjenja. U međuvremenu je ekonomija radikalno rasla, kao i prihodi budžeta, pa se novo ravnotežno stanje moglo odrediti na 28 procenata od bruto primanja. Također je i odlazak radne snage nastavljen, pa je povećanje plata kroz smanjenje obaveza postalo imperativ. Dvije stvari su uticale na potiskivanje ovih zakona, Covid je usmjerio pažnju Parlamenta u tom pravcu i posljednju godinu i po se već nazirala povezanost HDZ-a i SDP-a jer su zakoni koji donose boljitak i koji bi bili “uknjiženi” Vladi koju vodi SDA počeli da zapinju. Svjedoci ste bili hronično teškog prolaza kroz Predstavnički i potpune nepropusnosti zakona kroz Dom naroda, ističe Novalić za Oslobođenje.
Podmetanje klipova

Ivan Boban, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH, osvrćući se na Novalićeve prijedloge, kaže kako je vrlo lagodno govoriti iz opozicionih klupa populistički, a ništa ne uraditi dok je bio premijer iako su on i njegova vlada imali mehanizme da ono što sad predlažu provedu.

– Ovo mi liči na podmetanje klipova u kola aktuelnog premijera posebnog zbog činjenice da aktuelna vlast priprema konačnu fiskalnu procjenu vezanu za efekte na proračun i fondove kad su u pitanju zakoni o doprinosima, dohotku i o minimalnoj plati, rekao je Boban.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija