Kruzer zbog kojeg su građani protestovali isplovio iz Neuma

Kruzer zbog kojeg su građani protestovali isplovio iz Neuma


Iz Neumskog zaljeva isplovljava ogromni kruzer “Bolett” sa 110 Britanaca koji su tokom dana uživali u turističkom obilasku Bosne i Hercegovine, a ploveći hotel koji je tokom dana bio usidren u neumskom akvatoriju je bio za mnoge atrakcija kao i tokom dolaska.

Ovaj kruzer, dug 238 metara, već je bio u Neumu prošle godine, što je rezultiralo protestima zbog zabrinutosti za ekosistem tog područja.

Uprkos tome što ove godine nije bilo protesta protiv uplovljavanja velikih brodova u neumski akvatorij, mišljenja mještana i dalje su podijeljena. Dok neki vide prednosti u dolasku kruzera, drugi izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih posljedica po okolinu.

Vlasti općine Neum također su skeptične prema ovakvom obliku turizma i smatraju da mali akvatorij nije prikladno mjesto za velike brodove. Načelnik Neuma, Dragan Jurković, istaknuo je da bi željeli zabraniti ulazak brodovima većim od 15 metara, ali da su trenutno ograničeni međunarodnim ugovorom i da će se nastojati promijeniti zakon kako bi se takvi ulasci ograničili u budućnosti.

Dok se čeka na promjene u zakonodavstvu, izgleda da će neumski zaljev i dalje privlačiti posjete ovakvih brodova, jer se zabrana može primijeniti samo u slučaju neposredne opasnosti za ekosistem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija