Prolongirana prodaja državne imovine: Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu

Prolongirana prodaja državne imovine: Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu


Iako na prvom nadmetanju nije bilo zainteresovanih za imovinu Agrokomerca, ne znači da će Krajišnici odustati od kršenja zakona

Općinski sud u Cazinu je prije nekoliko dana imao prvo ročište na kojem je odredio za prodaju usmenim javnim nadmetanjem nekoliko nekretnina. Riječ je o poslovnoj zgradi u privredi površine 31.898 m2 i zemljištu uz zgradu površine 80.815 m2, a što ukupno iznosi 112.713 m2, upisanih u posjedovni list broj 476 k.o. Pjanići na dioničko društvo Agrokomerc, te Mesna industrija Pjanići, odnosno poslovnoj zgradi u privredi površine 29.046 m2, upisanoj u posjedovni list broj 420 k.o. Tržačka Raštela na dioničko društvo Agrokomerc.

BEZ OVLAŠTENJA

– Na ročištu se niko nije pojavio, pa je Sud prodaju prolongirao za naredni period, kazao nam je advokat Omer Abdagić, koji zastupa dio povjerilaca.

Jučer nam je dostavljena i korespondencija Kluba laburista BiH koju su uputili Općinskom sudu u Cazinu, a u vezi s prodajom državne imovine, kako navode, u vrijednosti od 35.157.150 KM.

– U aktima smo skrenuli pažnju Općinskom sudu u Cazinu, ali i postupajućoj sutkinji da se radi o sudskoj prodaji, za čije radnje je utvrđena ništavost važećim zakonima koji regulišu državnu imovinu, kazao nam je Amir Đogić iz ovog kluba.

Naime, vlasnik nad imovinom koja se prodaje je država, a državna imovina može ići samo u privatizaciju, a ne u direktnu prodaju, pa ni putem suda.

Predsjednik Suda Erol Husić im je praktično odgovorio da on nema nikakve ovlasti nad predmetom koji se vodi kod drugog sudije, osim u slučaju da predmet vodi on lično, što nije slučaj. A što se tiče zabrane raspolaganja i tu se ograđuje riječima da nije ovlašten.

Jučer smo tražili informacije u Općinskom sudu Cazin, ali su nas uputili da dostavimo službeni zahtjev za pristup informacijama, što smo i učinili.

Advokat koji zastupa dio potražilaca Omer Abdagić smatra da će Općinski sud u Cazinu, ipak, ići u prodaju bez obzira na ove primjedbe. To što se na prvom ročištu nije pojavio niko od kupaca, ne znači da nema zainteresovanih.

– Obično se tako propusti par krugova da bi se moglo ići na manju otkupnu cijenu, prokomentarisao nam je bivši stečajni upravitelj Agrokomerca Šefik Smlatić.

PISMO OHR-U

Ostaje nepoznanica kako će Ured visokog predstavnika reagirati, s obzirom na to da je pritužba iz Velike Kladuše upućena i njemu.

– Ustavni sud BiH utvrdio je da nijedan zakon ne može derogirati državni Zakon o zabrani raspolaganja imovinom, te da je on lex specialis u odnosu da druge koji regulišu materijalno pravo, navodi se u pismu OHR-u, uz napomenu da Općinski sud Cazin nema odluku o izuzimanju imovine od zabrane raspolaganja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija