BiH otežava odricanje od državljanstva

BiH otežava odricanje od državljanstva


Bosna i Hercegovina odlučila je da oteža posao građanima koji žele da se odreknu njenog državljanstva. Sa tom pojavom koja je u posljednjih nekoliko godina primila epidemijske razmjere boriće se svojim najvećim oružjem, birokratijom.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH sprema novi Pravilnik o postupku prestanka državljanstva kojim će se tražiti dodatna dokumentacija od onih koji kreću u ovaj postupak.

U odnosu na dosadašnji način sprovođenja postupka, novi dokumenti koji se traže su vozačka dozvola, odnosno uvjerenje nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova o neposjedovanju iste i uvjerenje ili potvrda o izmirenim direktnim poreskim obavezama. Razlog su zloupotrebe.

Naime, kako pojašnjavaju u ministarstvu, u praksi se pojavio problem poništenja vozačkih dozvola prilikom prestanka državljanstva.

Nadležni organ unutrašnjih poslova donosi rješenje o poništenju vozačke dozvole, ali istu ne može propisno fizički poništiti jer se do sada nije oduzimala u postupku odricanja“, obrazlaže se u prijedlogu pravilnika.

Kada je riječ o poreskim obavezama, tvrde da su ih pojedini izbjegavali jer se nije tražio dokaz o izmirenju.

Praksa je pokazala da bivši državljani iza sebe ostavljaju neplaćene poreze, neriješene sudske sporove i potraživanja, te momentom prestanka državljanstva, postaju nedostupni ili teško dostupni organima BiH“, zaključuju u ministarstvu.

Inače, proces odricanja od državljanstva počinje podnošenjem pisanog zahtjeva u Ministarstvu civilnih poslova ili nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu.

Uz prijavu se prilaže dokaz o državljanstvu druge zemlje, te prijava boravka u drugoj zemlji, ne starija od šest mjeseci.

Onaj ko ne želi da bude državljanin BiH mora da priloži i rodni list, uvjerenje o državljanstvu, vjenčani list u slučaju kada je u braku, ličnu kartu, vozačku dozvolu, uvjerenje o izmirenim poreskim obavezama.

Dužan je platiti i administrativnu taksu od 200 maraka ukoliko stiče državljanstvo neke od država bivše SFRJ ili 800 KM ako je riječ o nekim drugim državama.

Bez obzira na otežanu proceduru, nema sumnje da će se proces odricanja od državljanstva nastaviti. Od 1996. godine skoro 98.000 građana je to učinilo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija