Najveći izazovi BiH: Politička nestabilnost, odnosi sa susjedima i dostupnost oružja

Najveći izazovi BiH: Politička nestabilnost, odnosi sa susjedima i dostupnost oružja


Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu na Globalnom indeksu miru (GPI), prema izvještajima koje godišnje objavljuje Institut za ekonomiju i mir sa sjedištem u Sydneyju. Iako zemlja bilježi nizak kriminal, nisku vojnu potrošnju i malo međunarodnih sukoba, nazadovala je u odnosu na prethodnu godinu, kada se nalazila na 58. mjestu.

GPI rangira države na temelju 23 različita pokazatelja koji uključuju domaće i unutrašnje sukobe, militarizaciju, nasilje, kriminal i terorizam. Ukupna ocjena Bosne i Hercegovine iznosi 1,89 pri čemu je najniža ocjena (3,5) dobivena u segmentu kvalitativne procjene političke nestabilnosti unutar zemlje.

Ocjenjujući ostale faktore, zemlja je dobila ocjenu 3,285 za kvalitativnu procjenu intenziteta sukoba unutar zemlje i 3 za kvalitativnu procjenu dostupnosti malog i lakog oružja (SALW) te ocjenu 3 za odnose sa susjednim zemljama. Pozitivno je što je Bosna i Hercegovina ocijenjena najvišom ocjenom (1) u segmentima terorističkih aktivnosti, smrtnih slučajeva u unutardržavnim sukobima i prijenosa oružja i tehnologije u zemlje u sukobu.

Iako je Bosna i Hercegovina nazadovala u posljednjem izvještaju, napredak u odnosu na situaciju prije deset godina je vidljiv. 2013. godine zemlja se nalazila na 71. mjestu na istoj ljestvici.

Globalni indeks miru također naglašava zabrinjavajući trend opadanja indeksa mira širom svijeta, s porastom građanskih nemira, političke nestabilnosti i regionalnih sukoba nakon pandemije COVID-19. Ovaj izvkeštaj ukazuje na trinaesto pogoršanje u posljednjih petnaest godina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija