Nastavak inflacije: Rastući režijski troškovi na vidiku

Nastavak inflacije: Rastući režijski troškovi na vidiku


Rast cijena u Bosni i Hercegovini, posebno prehrambenih proizvoda, i dalje zadaje glavobolje velikoj većini stanovnika s izrazito niskim životnim standardom.

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine očekuju da će inflacija i u drugoj polovini tekuće godine ostati značajna, ali će biti znatno niža u odnosu na prvu polovinu godine. Najveći dio inflatornih pritisaka trenutno dolazi od rasta domaćih cijena koji nisu pod utjecajem promjena cijena hrane i energenata na međunarodnim tržištima. Iako se predviđa ublažavanje inflatornih pritisaka, inflacija će u kratkom razdoblju i dalje biti znatno viša od prosjeka za razdoblje otkako se službeno prikupljaju podaci o potrošačkim cijenama u Bosni i Hercegovini.

Analitičari Centralne banke upozoravaju da su cijene hrane, alkoholnih pića i duhana te energenata isključene iz temeljne inflacije, što ukazuje na sve izraženiji rast domaćih cijena. Udio režijskih troškova, uključujući cijene plina, kirija i komunalnih troškova, ima sve veći utjecaj na domaću inflaciju. Također, cijene električne energije, kao najvažniji pododjeljak ukupnih režijskih troškova, bilježe značajan rast, što dodatno pojačava inflatorni pritisak.

Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj u julu je zabilježena godišnja inflacija od 5,2%, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježena inflacija od 2,8%, što je najniža stopa inflacije u okruženju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija