Skok bez aplauza sa Starog mosta za borbu protiv nasilja nad ženama

Skok bez aplauza sa Starog mosta za borbu protiv nasilja nad ženama


Inicijativa građanki i građana Mostara okupila je građane kako bi skrenula pažnju na sve češći problem nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini.

Performans je simbolizirao borbu protiv nasilja nad ženama, a glavna poruka bila je jasna: nasilje nad ženama mora prestati. Prema saopćenju Inicijative, nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini predstavlja ozbiljan društveni problem koji zahtijeva pažnju i angažman svih relevantnih aktera kako bi se riješio.

Ovaj performans nije bio samo skok s mostarskog simbola, već je imao veće značenje. Poput mnogih drugih zemalja, Bosna i Hercegovina suočava se s različitim oblicima nasilja nad ženama, uključujući fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko nasilje. Nasilje nad ženama prisutno je u svim dijelovima zemlje i među različitim društvenim skupinama.

Članice Inicijative građanki i građana Mostara nakon izvedenog skoka bez aplauza pročitale su priče žena koje su bile žrtve nasilja. Ovaj emotivni trenutak dodatno je naglasio važnost borbe protiv nasilja nad ženama i potrebu za podrškom žrtvama.

https://www.tiktok.com/@crnahronikainfo/video/7288360760844094726?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7241465432601937414

Projekt pod nazivom “IMAM PRAVO Da budem hrabra, neustrašiva, da budem ona koja mijenja svijet!” podržan je od strane Sigurne mreže. Inicijativa građanki i građana Mostara djeluje kao nevladina organizacija u Mostaru i na području Hercegovine od 2006. godine. Tokom svog postojanja, realizirala je niz projekata kao nositelj aktivnosti ili kao partnerska organizacija. Njihova misija je osnaživanje žena, mladih te marginaliziranih grupa kroz edukaciju, poticanje na volontiranje, poticanje poduzetništva i jačanje uloge žena i mladih u društvu.

Nasilje nad ženama ostaje gorući problem širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Performansi poput ovog podsjećaju nas da moramo zajedno raditi na stvaranju društva u kojem nema mjesta za nasilje, a gdje su žene i muškarci jednako sigurni i jednako poštovani.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija