U novoj Vladi Crne Gore nema mjesta za Bošnjake

U novoj Vladi Crne Gore nema mjesta za Bošnjake


Mandatar Milojko Spajić večeras je Demokratskoj Crnoj Gori ponudio priliku da se pridruže novoj Vladi Crne Gore, što je ova stranka prihvatila tokom elektronske sjednice Predsjedništva.

U ponudi su im data Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, kulture i ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera. Demokrate će također dobiti mjesto zamjenika premijera i dva mjesta potpredsjednika Vlade. Očekuje se da nova Vlada ima ukupno 18 ministarstava.
Mandatar Spajić nije prihvatio uslov Bošnjačke stranke da i SD bude dio Vlade, što znači da su trenutno izvan vlasti. Nova Vlada će imati podršku najmanje 49 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Trenutno, mandatar Spajić vjerovatno može računati na podršku najmanje 49 poslanika, što je dovoljno za formiranje 44. vlade. Nakon dogovora sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” o manjinskoj podršci, Demokrate su održale sjednicu Predsjedništva i prihvatile ponudu za ulazak u novu vladu.

Prema informacijama RTCG, lider Demokrata Aleksa Bečić je prihvatio da se odrekne pozicije šefa parlamenta kako bi olakšao proces formiranja Vlade. Umjesto toga, dobit će dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta će najvjerojatnije pripasti koaliciji “Za budućnost Crne Gore,” a Demokratama će biti dodijeljen bezbjednosni sektor. SNP će zadržati svoje postojeće resore, a u novoj Vladi bi se također mogla naći i Ujedinjena Crna Gora, pod uvjetom da podrže ulazak koalicije “Za budućnost Crne Gore.” Njima bi najvjerojatnije pripao resor prosvjete.

Albanske stranke su izrazile volju za sudjelovanjem u Vladi, dok je Bošnjačka stranka trenutno izvan Vlade i pod velikim znakom pitanja. Njihovi glasovi nisu neophodni za sadašnju konfiguraciju vlasti, pa postoji mogućnost da se presele u opoziciju.

Podsjećamo, ranije se pričalo o tome da će u novoj vladi Bošnjaci imati šest ministarstava.

Bošnjačka stranka trebala je da rukovodi vanjskim poslovima, ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija