Hladan tuš za bh. vozače – suspenzija Šengena

Hladan tuš za bh. vozače – suspenzija Šengena


Odluka Slovenije o privremenom suspenziji Šengenskog sporazuma na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, zbog koje je prethodno Italija najavila kontrolu na svojoj granici sa Slovenijom, izazvala je zabrinutost bh. prevoznika. Postoji strah da će se obnoviti duge kolone i da će to rezultirati gubicima u novcu i vremenu.

Uvođenje kontrole na internim granicama EU narušava koncept slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala unutar EU.

Očito je da se prevoznici, ali i svi drugi uključeni u međunarodni transport, suočavaju s izazovima i neizvjesnošću zbog privremene suspenzije Šengena, a konačne posljedice ovih mjera ostaju za vidjeti.

Odluka Slovenije, Italije i drugih država članica EU sugerira da je pitanje bezbjednosti granica postalo prioritetno, posebno u svjetlu potencijalnih prijetnji terorizma i organiziranog kriminala.

Ova situacija dodatno komplicira promet i trgovinu između BiH i EU, a stručnjaci se nadaju da će se situacija ubrzo normalizirati kako bi prevoznici mogli nastaviti poslovati bez značajnih poteškoća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija