Za devet mjeseci spriječen šverc robe težak 17,2 miliona

Za devet mjeseci spriječen šverc robe težak 17,2 miliona


Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Carinskoj ispostavi Šamac su uspješno sprečili pokušaj krijumčarenja 18.000 kg krompira, koji se nalazio u kamionu koji je bio prijavljen kao prevoz crvenog luka.

Ovaj incident je samo jedan u nizu u naporima UIO-a da zaustavi ilegalni trgovinski promet koji nanosi značajnu štetu državnom budžetu.

Ovaj slučaj samo je jedan od mnogih sa kojima se UIO #bori” tokom 2023. godine. U prvih devet mjeseci ove godine, UIO je uspješno oduzela raznu robu u vrijednosti od 17,2 miliona KM. Krijumčari su pokušavali nelegalno unositi robu različitih vrsta, uključujući duhan, auto-dijelove, čak i kokain.

U nekim slučajevima, krijumčarena roba je bila prikrivena unutar ili ispod druge robe kako bi se izbjeglo plaćanje punih uvoznih dažbina. Najznačajnija zapljena ove godine bila je 52 kg kokaina, čija je vrijednost procijenjena na 10,4 miliona KM i bio je skriven u pošiljci banana koja je bila prijavljena kao uvozna roba.

Službenici UIO su nastavili da budu aktivni u borbi protiv krijumčarenja, često konfiskujući tekstil i tekstilne proizvode, duhan, auto-dijelove, mašine i alate, medicinsku opremu, a čak i skijašku opremu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija