Tuzlaci pozvani da iskoriste pravo subvencioniranja troškova grijanja od novca koji je osigurala EU

Tuzlaci pozvani da iskoriste pravo subvencioniranja troškova grijanja od novca koji je osigurala EU


Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH objavilo je javni poziv za selekciju domaćinstava, a u okviru provođenja programa Evropske unije u pomoći dodjele sredstava energetski siromašnim domaćinstvima u Federaciji BiH. Priliku za prijavu imaju i građani Tuzle, koje na to pozivaju iz tamošnje Gradske uprave.

Naime, Evropska unija našoj zemlji pomaže sa 64.534.646,00 KM u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize.

Sredstva iz javnog poziva koje je objavilo federalno resorno ministarstvo namijenjena su za provedbu Akcijskog plana/Mape puta za ugovor o paketu energetske potpore za državu i izgradnju otpornosti u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III za 2023. godinu) u dijelu koji se odnosi na mjeru podrške energetski siromašnim domaćinstvima/kućanstvima s ciljem prevazilaženja rasta troškova grijanja u sezoni 2022/2023. godina.

“Svrha programa mjera podrške je ublažavanje negativnih posljedica globalne ekonomske krize, koje su izazvale poskupljenja energenata u grijnoj sezoni 2022/2023. te dodatno opteretile kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava na području Federacije Bosne i Hercegovine”, navedeno je u javnom pozivu.

Osnovni cilj koji se kroz provedbu programa mjera podrške želi postići je osiguranje minimuma finansijske podrške za najmanje 109.000 korisnika iz kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava.

“Pod uvjetima utvrđenim ovim javnim pozivom pravo na dodjelu sredstava mogu ostvariti domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite”, ističe se.

Pravo mogu ostvariti i domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31.05.2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tu su i domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinskoinvalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

“Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543,00 KM)”, istaknuto je u javnom pozivu.

Povodom objave javnog poziva, iz Gradske uprave Tuzle su pozvali građane da iskoriste pravo te da se prijave putem obrasca koji se nalazi na linku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija