Jedni u redovima za pomoć EU-a kako bi preživjeli zimu, drugi za vize kako bi otišli

Jedni u redovima za pomoć EU-a kako bi preživjeli zimu, drugi za vize kako bi otišli


Dvije slike koje su jučer punile medijski prostor u Bosni i Hercegovini na najizravniji su način ilustrirale svu težinu ekonomske situacije s kojom se suočava veliki broj stanovnika zemlje.

Obje su u osnovi imale zajednički vizualni motiv – duge redove pred šalterima, ali i blizak životni motiv – borbu za opstanak. Jedni traže pomoć Europske unije kako bi lakše izgurali zimu, drugi na šalteru traže način kako napustiti BiH i otići u tu istu Europsku uniju. Tako su tokom jučerašnjeg dana u više gradova na lokacijama na kojima se dobivaju CIPS-ove prijavnice boravka zabilježene gužve, a razlog je činjenica da trenutno traje rok do kojega se stanovnici Federacije s niskim novčanim primanjima mogu prijaviti za podjelu pomoći Europske unije radi prevladavanja energetske krize.

S druge strane, fotoreporter Pixsella jučer je u Sarajevu zabilježio velike gužve ispred Ambasade Njemačke. Radi se o slikama koje prikazuju građane kako u redovima čekaju na dobivanje radne vize za odlazak u ovu zemlju. Time se nastavlja negativan trend kojemu svjedočimo godinama i koji je i dalje izražen uprkos ekonomskim krizama koje ne zaobilazi ni snažnu njemačku privredu. Navedeno mora biti još jedan alarm za uzbunu domaćim vlastima na svim razinama da ubrzaju provedbu reformi koje bi za cilj imale rasterećenje rada, odnosno poboljšanje poslovne klime, a što bi onda rezultiralo i novim radnim mjestima, kao i povećanjem mjesečnih primanja, piše Večernji list BiH.

To je u osnovi i ključna demografska mjera koja diktira sve ostale. Istovremeno, približavanje Europskoj uniji sa sobom otvara i mogućnost korištenja većeg broja sredstava iz dostupnih fondova kojima se uz strateška ulaganja može poboljšati ekonomska slika države, no preduvjet svega navedenoga je stabilna politička situacija koja izravno diktira sve ekonomske silnice, ali i utire put snažnijim izravnim stranim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu. Bez tih preduvjeta i dalje ćemo gledati redove ljudi koji čekaju priliku za posao na Zapadu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija