Rastuće cijene nekretnina u BiH: Nije vrijeme za kupovinu ali jeste za prodaju

Rastuće cijene nekretnina u BiH: Nije vrijeme za kupovinu ali jeste za prodaju


U Bosni i Hercegovini tržište nekretnina i dalje bilježi nevjerojatan rast cijena stanova. Cijene stanova su u mnogim dijelovima zemlje porasle za čak 40 posto u posljednjih nekoliko godina, a mnogi se pitaju je li vrijeme za kupovinu ili prodaju.

Sarajevo, glavni grad zemlje, jedan je od najznačajnijih primjera ovog rasta. Nekretnine su postale ne samo skupe, već i nedostižne za većinu stanovništva.

Sadašnje cijene stanova u ovom gradu kreću se od 4.000 do 6.000 maraka, ovisno o lokaciji. Mnogi mladi koji razmišljaju o kupovini stana suočavaju se s činjenicom da su cijene postale basnoslovne.

Potražnja za stanovima u Sarajevu premašuje ponudu, a najtraženije lokacije uključuju Pofaliće, Socijalno, Otoku i Čengić Vilu. Amel Šabić iz Imovina.ba Agencije za nekretnine Sarajevo istakao je: “Imamo deset kupaca za svaki stan koji se pojavi na tržištu. To je razmjerno potražnji.”

Osim Sarajeva, i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s visokim cijenama nekretnina. Novogradnja u Banja Luci košta između 3.000 i 5.000 maraka po kvadratnom metru, dok se cijene stanova u starogradnji kreću od 2.400 maraka do 4.000 maraka po kvadratnom metru.

Mostar, kao još jedan važan grad u zemlji, također je svjedok rasta cijena nekretnina. Cijene stanova u novogradnji u Mostaru porasle su s 2.500 maraka po kvadratnom metru iz 2021. i 2022. godine na četiri hiljade maraka ove godine. Cijene kvadratnog metra u starogradnji u Mostaru kreću se od 2.500 do 2.700 maraka.

Na tržištu se pojavila raznolika potražnja, uključujući mlade bračne parove koji rješavaju svoje stambene potrebe putem kredita, kao i građane iz inozemstva koji ulažu u nekretnine u Bosni i Hercegovini.

Iako su trenutne cijene stanova za mnoge izazovne, stručnjaci predviđaju da se cijene neće značajno smanjivati u narednim godinama. Stoga, dok se kupovina može činiti izazovnom, prodaja nekretnina trenutno privlači mnoge vlasnike nekretnina koji mogu ostvariti znatne dobitke na tržištu koje i dalje raste.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija