Mladi koje niko ne vidi: “Volim raditi, voljela bih i dalje”

Mladi koje niko ne vidi: “Volim raditi, voljela bih i dalje”


Projekt “Moj posao” je inicijativa koju finansira Češka agencija za razvoj u Bosni i Hercegovini (BiH) već tri godine. Projekt se provodi kroz saradnju triju udruženja: REHA, Nešto više i Sumerum, s ciljem pružanja prilike mladim osobama s invaliditetom, posebno osobama s intelektualnim poteškoćama, da rade barem četiri sata dnevno. Osim toga, drugi cilj projekta je senzibilizirati poslodavce o mogućnostima zapošljavanja osoba s intelektualnim poteškoćama.

Projekt je omogućio zapošljavanje dviju osoba na deset sedmica u gradu Mostaru.

Mihaela Čule i Marija Šutalo su se s entuzijazmom prihvatile poslova. Marija je radila na dječjem odjelu biblioteke, obavljajući zadatke poput slaganja knjiga i čitanja slikovnica s djecom, a također je sudjelovala u administrativnim poslovima.

Mihaela je pomagala u slaganju knjiga na police i sarađivala s kolegom, akademskim kiparom Daliborom Nikolićem.

Dalibor Nikolić je pohvalio Mihaelu i istaknuo njezinu komunikativnost i otvorenost te njezinu brigu za posao. Tokom njihovog zajedničkog rada postavili su četiri izložbe, što je Mihaeli omogućilo uvid u proces opremanja i postavljanja umjetničkih djela. Projekt je ocijenjen izuzetno uspješnim, a postoji i nada da će se saradnja proširiti te da će se osobe s invaliditetom u budućnosti lakše zapošljavati u institucijama sličnima HD hercega Stjepana Kosače.

Direktor Danijel Vidović, naglasio je važnost podizanja svijesti o zapošljavanju osoba s invaliditetom u društvu i istaknuo svoju spremnost da pruži podršku takvim inicijativama. Ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a, Julijana Pavlović, izrazila je zadovoljstvo saradnjom i napomenula da će nastojati nastaviti pružati prilike osobama s teškoćama u radu u njihovoj ustanovi.

Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar, naglasio je zadovoljstvo projektom i izrazio nadu da će se ovakvi projekti nastaviti i proširiti u budućnosti, omogućavajući zapošljavanje većeg broja osoba s invaliditetom. Također je pozvao poslodavce i institucije da daju priliku osobama s invaliditetom, ističući da se potencijali tih osoba često ne mogu prepoznati dok im se ne pruži prilika za rad.

Ovaj projekt je svijetli primjer uspješne integracije osoba s invaliditetom u radnu sredinu te šalje jasnu poruku drugim poslodavcima i institucijama da razmotre mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija