Nakon inspekcije: Iznajmljivačima izdani prekršajni nalozi od 138.600 maraka

Nakon inspekcije: Iznajmljivačima izdani prekršajni nalozi od 138.600 maraka


Turistička sezona u Unsko-sanskom kantonu ove godine bilježi značajan rast broja turista i noćenja, što ukazuje na uspješnost regije u privlačenju posjetitelja. Broj turista povećan je za 33 posto, a noćenja za 20 posto.

Uprks ovim pozitivnim brojkama, postoji problem neplaćanja boravišne takse od strane nekih iznajmljivača smještaja.

Inspektori Tržišno-turističko-ugostiteljske inspekcije su tokom posljednja četiri mjeseca proveli 293 inspekcijska nadzora te otkrili nepravilnosti kod 228 subjekata nadzora. Među ovim nepravilnostima spadaju nedostatak dopuštenja za rad i neplaćanje boravišne takse. Kako bi se suprotstavili ovim problemima, izdani su prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 138.600 KM, a subjektima koji nisu imali dopuštenje za rad izdana je mjera privremene zabrane rada.

Uprkos problemima, evidentno je da su inspekcijski nadzori imali pozitivan efekat jer su prikupljeni prihodi od boravišnih taksi za proteklu i ovu godinu. Iznos od 15.801 KM uplaćen je u račun Unsko-sanskog kantona zaključno.  Također, Grad Bihać bilježi povećanje naplate boravišne takse, a prihod se koristi za unaprjeđenje turističke ponude.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija