Život porodice u Zagrebu skuplji 1260 KM nego u Sarajevu

Život porodice u Zagrebu skuplji 1260 KM nego u Sarajevu


Rastući troškovi života i poskupljenje goriva, energenata i hrane postali su sveprisutni problemi u Bosni i Hercegovini (BiH), a mnogi građani, posebno oni s minimalnim primanjima ili penzineri s minimalnim penzijama, osjećaju te poteškoće na vlastitoj koži. Kako se građani nose s ovim izazovima, a kako se BiH pozicionira u poređenju s drugim zemljama u regiji, najbolje ilustriraju podaci iz Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života.

Sarajevo se ističe kao najskuplji grad u BiH s visokim troškovima života, ali kako se pozicionira u usporedbi s drugim glavnim gradovima u regiji?

Prema podacima s Numbea, za četveročlanu porodicu u BiH, mjesečni troškovi bez kirije iznose 3520,60 KM. Osobama koje žive same potrebno je 1043,70 KM bez kirije. Sarajevo se izdvaja kao najskuplji grad u BiH, slijede ga Banja Luka, Mostar i Tuzla.

U poređenju s glavnim gradovima u regiji, jedino je Skoplje jeftinije mjesto za život od Sarajeva. Na primjer, četveročlanoj porodici u Skoplju mjesečno je potrebno 3641,20 KM  bez kirije, dok je istoj porodici u Sarajevu potrebno 3767,70 KM. Uprkos tome, troškovi života u Sarajevu i dalje su viši od drugih gradova u regiji.

Beograd, glavni grad Srbije, također je bio predmet poređenja s Sarajevom. Sarajevo se ističe kao jeftinije mjesto za život. Troškovi života u Sarajevu niži su za 12,8% u odnosu na Beograd (bez kirije). Također, potrošačke cijene, uključujući kiriju, u Sarajevu su 26,9% niže nego u Beogradu, dok su cijene najma u Sarajevu čak 62,5% niže od onih u Beogradu. Sarajlije prosječno zarađuju više od Beograđana, s prosječnom platom u Sarajevu od 1414,16 KM u usporedbi s Beogradom gdje iznosi 1345,21 KM.

Uporedili smo troškove života u Sarajevu i Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Porodici u Zagrebu treba oko 1260 KM više nego porodici u Sarajevu za iste troškove života. Sarajevo je jeftinije za 23,5% u pogledu potrošačkih cijena (bez kirije), a lokalna kupovna moć u Sarajevu je 17,5% manja nego u Zagrebu. Uprkos nižim troškovima života u Sarajevu, prosječna plaća u Zagrebu iznosi nešto više od 1000 KM više od one u Sarajevu.

Na primjeru Sarajeva i Podgorice, glavnog grada Crne Gore, primjećujemo da porodicama u Podgorici treba više oko 220 KM nego porodicama  u Sarajevu za iste troškove života.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija