Državna služba vs. privatni sektor: U državnoj službi radnici zaštićeni, u privatnom sektoru ne

Državna služba vs. privatni sektor: U državnoj službi radnici zaštićeni, u privatnom sektoru ne


U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), postoji značajna razlika u uslovima rada i pogodnostima između državne službe i privatnog sektora.

Državni službenici i namještenici u FBiH često uživaju znatno veće plate i razne beneficije u poređenju s radnicima u privatnom sektoru. Primaju veće plate, regres, a osim toga, imaju pravo na razne dodatke poput jubilarnih nagrada za stabilnost u radu.

Državni službenici imaju znatno više slobodnih dana nego radnici u privatnom sektoru. Godišnji odmor može biti produžen na temelju različitih kriterija, uključujući radni staž, stručnu spremu, prirodu posla i uspješnost u radu. Dok se privatni sektor često drži minimalnih zakonskih standarda, državna služba nudi duži odmor i bolje uslove.

Državni službenici u FBiH imaju pravo na različite oblike pomoći u slučaju bolesti ili smrti, uključujući jednokratne naknade i troškove pokopa. U privatnom sektoru, ova vrsta podrške često nije standardizirana, a ovisi o volji poslodavca.

Državni službenici imaju pravo na otpremninu pri odlasku u penziju, što privatni sektor često ne nudi. Otpremnina se temelji na prosječnoj neto plaći isplaćenoj u prethodnih pet mjeseci, što pruža dodatnu sigurnost zaposlenicima u državnoj službi.

U privatnom sektoru isplata razlike do pune plate prepuštena je volji poslodavca, dok je u javnom sektoru to pitanje većinski uređeno kolektivnim ugovorima.

Zakon o radu u FBiH zabranjuje diskriminaciju trudnica i onih koje planiraju proširenje porodicu. Međutim, u stvarnosti se često događa da privatni poslodavci postavljaju pitanja o trudnoći i porodičnim planovima prilikom zapošljavanja.

Razlike između državne službe i privatnog sektora u FBiH su očite i znatno utječu na percepciju posla i izbor zaposlenja. Dok državna služba nudi veće plate, bolje uslove rada i razne pogodnosti, privatni sektor često ne pruža istu razinu sigurnosti i beneficija. Razumijevanje ovih razlika važno je za one koji razmatraju karijeru u FBiH i može utjecati na njihov izbor između javnog i privatnog sektora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija