Primjer kriminala: “Na ime mog rahmetli oca doktorica je propisivala lijekove”

Primjer kriminala: “Na ime mog rahmetli oca doktorica je propisivala lijekove”


Novi slučaj zloupotrebe otkriva Fahrudin Korać iz Sarajeva, kojem je neshvatljivo da su u ambulanti koristili podatke njegovog oca, koji je preminuo 2021.

U Kantonu Sarajevo bilježi se još jedan slučaj zloupotrebe recepata i izdavanja lijekova, koji je pogodio našeg sugrađanina Fahrudina Koraća. On je ustanovio da su lijekovi izdavani na recept sa ličnim podacima njegovog umrlog oca Muhameda. Preminuo je, kazuje, prije dvije godine, a bio je onkološki pacijent.

KARTICA BLOKIRANA

Po saznanju da se ovakvo nešto desilo izrevoltiran je bio, kaže nam, najviše zbog upotrebe ličnih podataka njegovog oca, što ga je najviše pogodilo, kako neko može slobodno koristiti takve podatke koji trebaju biti zaštićeni. Fahrudin nam je potom ispričao slijed događanja sa izdavanjem recepata u proteklom periodu.

– Nakon što sam ustanovio da je izdat taj recept sa pečatom doktorice, sa matičnim brojem mog oca koji je umro 2021. i sa adresom stanovanja, uzeo sam očevu zdravstvenu karticu i pogledao da je ona istekla 31.12.2022. godine. Nakon toga je uslijedila provjera i ustanovio sam da je zdravstvena kartica na elektronski način blokirana, priča nam naš sagovornik, nastavljajući da je po saznanju šta se sve desilo otišao u ambulantu na Vratnik, gdje se njegov otac liječio.

– U ambulanti sam pitao za dotičnu doktoricu koja se zove Zenifa Cucak, na što su mi iz ambulante rekli da ona već dvije godine tu ne radi i da je premještena u ambulantu u naselju Hrid. Po tom saznanju otišao sam u MUP – PU Stari Grad, prijavio ovaj slučaj i šta se sve desilo. Dalje su me uputili u JU Dom zdravlja KS-a, kazavši da ova zdravstvena ustanova ima svoj pravilnik, kazuje nam Korać.

Fahrudin se potom obratio i nadležnima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, gdje je i podnio prijavu za cijeli ovaj slučaj 31. oktobra 2023. godine. Očekujući da mu se neko iz domova zdravlja javi i obrati u vezi sa prijavom, ni nakon 10 dana nikakav odgovor ne dobija u smislu da li su poduzeli potrebne korake u rasvjetljavanju slučaja prepisivanja recepata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija