Gradski vijećnici odlučuju: Hoće li Mostar dobiti uređaj za mjerenje buke?

Gradski vijećnici odlučuju: Hoće li Mostar dobiti uređaj za mjerenje buke?


U centru pažnje Grada Mostara nalazi se problem kontrole buke koji utječe na kvalitetu života građana. Inspekcija zaštite okoline nedavno je istaknula hitnu potrebu za nabavkom specijaliziranog uređaja za mjerenje jačine i visine zvuka, čija je vrijednost procijenjena na 10.000 KM. Ovaj apel upućen je Gradu Mostaru putem zahtjeva u prijedlogu budžetaa za 2024. godinu, čije će se raspravljanje odviti u petak pred gradskim vijećnicima.

Do sada je Inspekcija bila primorana koristiti jedini dostupni uređaj u vlasništvu MUP-a HNK. Ova situacija postavlja ozbiljne izazove u provođenju zakona o zaštiti od buke, s obzirom na stalne pritužbe građana usmjerene na buku iz ugostiteljskih objekata u gusto naseljenim dijelovima grada.

Inspekcija naglašava da je njihov apel odgovor na rastuće zahtjeve građana za kontrolom buke, što je potvrđeno i u nedavnom razgovoru s Ombudsmanima FBiH za zaštitu prava građana. Velik broj prijava koje su ombudsmani primili fokusira se na visoke razine buke iz ugostiteljskih objekata.

U maju 2023., neovisna vijećnica Boška Ćavar najavila je kolektivnu tužbu građana protiv Grada Mostara zbog buke iz ugostiteljskih objekata. Ona je također pokrenula inicijativu za izradu mape buke u gradu s ciljem omogućavanja građanima mirnijeg života. Zakon o zaštiti od buke u HNK-u i Gradu Mostaru propisuje dozvoljene razine buke, mjere zaštite i njihovu primjenu, vrijeme provođenja mjera zaštite od buke, praćenje i kontroliranje buke, kao i određivanje nadležnih tijela za nadzor, te propisane novčane kazne.

Iz Inspekcije zaštite okoline Grada Mostara naglašavaju da su kartografske prikaze buke ključne za praćenje i kontroliranje razine buke, a prema zakonu, kantonalna, gradska i općinska tijela uprave su odgovorna za njihovo osiguravanje. Ujedno, ističu kako su za ovu vrstu prekršaja predviđene novčane kazne od 1.500 KM do 3.000 KM za vlasnike ili korisnike ugostiteljskih objekata.

Odluka o odobravanju sredstava za nabavku novog uređaja za mjerenje buke sada leži u rukama gradskih vijećnika, a konačna odluka bit će donesena tokom petka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija