Gradovima i općinama u Federaciji treba ići 50% prihoda od poreza

Gradovima i općinama u Federaciji treba ići 50% prihoda od poreza


Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) aktivno djeluje na očuvanju financijske stabilnosti lokalnih zajednica, suočavajući se s izazovima novog Zakona o električnoj energiji.

Vesna Travljanin, direktorica Saveza, ističe važnost povećanja prihoda od poreza za jedinice lokalne samouprave te podržava stvaranje povoljnih uslova za lokalne projekte kroz kreditne linije i sufinanciranje EU projekata.

Savez se, osim toga, angažira na jačanju saradnje s višim razinama vlasti, promičući poštivanje Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH.

Travljanin najavljuje radnu sjednicu Predsjedništva Saveza, na kojoj će se raspravljati o ključnim pitanjima koja utječu na rad lokalne samouprave.

– Prema postojećim zakonskim rješenjima, jedinicama lokalne samouprave pripada 8,42% od direktnih poreza koji se dijele u Federaciji BiH, kao i minimalno 34,46% od poreza na dohodak prikupljenih u pojedinoj općini ili gradu. Savez općina i gradova već duže upozorava da zakonski nominalni postotak od 8,42% nije i realni postotak zbog mehanizma otplate vanjskog duga FBiH i neizravne otplate iz općina i gradova dijela duga koji oni nisu generirali. Zbog toga je realni postotak znatno ispod zakonski propisanog i kreće se u rasponu od 6,8% do 7,9%, u ovisnosti o visini vanjskog duga, što na godišnjoj razini iznosi oko 50 miliona KM. Općine i gradovi znatno doprinose generiranju novog zapošljavanja na lokalnoj razini kreiranjem povoljnog poslovnog okruženja i pružanjem poticaja, međutim, iznos od minimalnih 34,46% (u nekim je kantonima veći) koji jedinice lokalne samouprave dobivaju kroz raspodjelu poreza nije dostatan te Savez zagovara povećanje tog iznosa na 50%, a prihoda od  poreza na 9,4%, istakla je Travljanin.

Dodaje, da imajući u vidu prijenos dodatnih nadležnosti općinama i gradovima, povećanje iznosa za raspodjelu ovih poreza JLS je od suštinskog značaja i doprinijet će boljoj te kvalitetnoj lokalnoj upravi.

– Savez inzistira na novom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, o čemu smo informirali Federalno ministarstvo financija, kao i na osnivanje Fonda za male i nerazvijene općine koje ne mogu svojim prihodima financirati osnovne djelatnosti, naglasila je Travljanin.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija