Izgradnja solarnih elektrana u Tomislavgradu prijeti nestašicom pitke vode

Izgradnja solarnih elektrana u Tomislavgradu prijeti nestašicom pitke vode


Planinarsko društvo ‘Prisoje’ u Općini Tomislavgrad izrazilo je snažno nezadovoljstvo zbog planirane izgradnje solarnih elektrana na južnim padinama planine Tušnice.

Kritike su upućene na račun općinskih vlasti, optužujući ih za dvostruke standarde jer su odbili zahtjeve pojedinih mještana vezane uz vodozaštitna područja, dok sada odobravaju projekt solarnih elektrana na istom području.

Planinari ističu moguće dugoročne negativne faktore projekta na pitku vodu, s obzirom na planiranu devastaciju tla, upotrebu teške mehanizacije i zagađenje mikroplastikom i teškim metalima.

Također, naglašavaju da bi takav projekt imao loš uticaj na turizam u tom području, koje Općina Tomislavgrad promovira kao potencijal za razvoj turističkih aktivnosti.

Planinarsko društvo zahtijeva hitnu reakciju općinskih vlasti i povlačenje saglasnosti za planirani projekt solarnih elektrana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija