Porezna uprava Federacije BiH započela akciju

Porezna uprava Federacije BiH započela akciju


Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine proveli su 309 inspekcijskih nadzora na širem području Federacije, usmjerenih na porezne obveznike koji se bave različitim uslužnim djelatnostima. U sklopu kontrola otkriveno je nepravilnosti u poslovanju 40 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja, 11 obveznika bez instaliranog fiskalnog uređaja te 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja nadležnog tijela.

Kao odgovor na utvrđene nepravilnosti, Porezna Uprava zapečatila je 18 objekata, dok su izdana 105 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 269.150 KM. U cilju poboljšanja poštovanja poreznih propisa i suzbijanja sive ekonomije, Porezna Uprava poziva sudove na pravovremeno i dosljedno izricanje sankcija.

“Pravovremeno i dosljedno izricanje sankcija ima veći preventivni efekat. Sankcije koje se brzo izriču, čak i ako su manjeg iznosa, imaju veći efekat od onih koje se izriču nakon dužeg vremena. Partnerstvo Porezne Uprave i sudova ključno je za suzbijanje sive ekonomije i očuvanje integriteta poreznog sustava”, ističe se u saopćenju.

Porezna Uprava planira nastaviti s aktivnostima inspekcijskog nadzora kako bi osigurala zakonitost poslovanja poreznih obveznika te suzbila sivu ekonomiju.

Pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakonske odredbe kako bi izbjegli sankcije i povezane troškove. Očekuje se nastavak borbe protiv nepravilnosti u poslovanju kako bi se ojačala transparentnost i poštenje u poreznom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija