Mijatović: Dodik me je učio da volim BiH. Njegov odlazak će biti strašan

Mijatović: Dodik me je učio da volim BiH. Njegov odlazak će biti strašan


O kriminalu predsjednika RS-a, fiskalnim zakonima i potrebama realnog sektora, u podcastu Oslobođenja govori Vojin Mijatović, dopremijer i ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH

Nakon što je MUP RS-a zabranio okupljanje povodom proslave Dana državnosti BiH, Vojin Mijatović je bio domaćin liderima trojke na znakovitoj kafi u Banjoj Luci, s koje je poslana poruka da se od BiH neće odustati. Upravo Mijatović, dopremijer Federacije BiH i ministar federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, bio je gost podcasta Oslobođenja “Direktno sa Vildanom Selimbegović”, gdje je govorio o Miloradu Dodiku, situaciji u Elektroprivredi i Vladi FBiH, povećanju minimalne plate i jačanju privrede.

Inače, Mijatović, aktuelni potpredsjednik SDP-a BiH, bio je član SNSD-a duže od 15 godina, o čemu s ponosom priča. Tada je, kaže on, SNSD bio alternativa Karadžiću, Mladiću, SDS-u, ratnim zločinima. Ističe i to da je jedan od onih koji ga je učio da poštuje i voli BiH upravo Milorad Dodik.
Odlazak je neminovan

– Godine 2013. dolazimo do onog Dodika o kome danas pričamo. Ja sam često bio pristalica priče da se s njim može razgovarati, bez obzira na njegove javne istupe. Svi su krenuli u zadnjih nekoliko godina da pričaju da može, ja sada tvrdim da ne može. Prešao je liniju i više nema nazad. Ta linija, s jedne strane, zalog je koji je dao Moskvi ili neko obećanje ili dogovor ili šta god, što je vrlo opasno i po njega, a ono što je mnogo bitnije, i po BiH i po entitet RS, smatra Mijatović.

Razvijajući poslovno carstvo, kriminal i korupciju, Dodik je “nikad siromašniju, nikad jadniju Republiku Srpsku” doveo do bankrota.

– Koliko god bude trajao odlazak Milorada Dodika, on je neminovan i bit će strašan po ljude koji žive u čitavoj BiH i, nažalost, svi ćemo platiti ceh te politike na kraju. Ali, eto, ja sam spreman da platim duplo, samo da više nestane i ode iz našeg života, iz prostog razloga što proizvodnja nestabilnosti i ono što svaki dan seje širom BiH jedan je od uzročnika što on ima svoje partnere na preostale dve strane, jedan od razloga zašto je milion Bosanaca i Hercegovaca posljednjih petnaestak godina napustilo domovinu, ističe Mijatović.

Uprkos ratnohuškačkoj retorici, Mijatović tvrdi kako Dodik nije spreman da pokrene rat kako bi odbranio sebe, svoje carstvo i svoju rusku poziciju. Međutim, postavlja se pitanje da li će pritisnut obavezama iz Moskve uraditi tako nešto.

– On mnogo puta žestoko blefira. Mora znati da ovo nije 1991, da ovaj narod više nije lud, da nema onih koji su spremni svoje sinove, kao što su nekada davali za one zločince Karadžića i Mladića, u ovom trenutku dati za Milorada Dodika. I to je jedina olakotna okolnost jer, bez obzira na sve, ljudi su jako nezadovoljni u RS-u i bez obzira na to što i dalje prividno ima neku sjajnu podršku i ogromnu, zapravo, to je samo privid, a nezadovoljstvo raste iz dana u dan i u samom RS-u, smatra Mijatović.

U kontekstu sudskog procesa koji se protiv predsjednika RS-a vodi, Mijatović kaže kako je evidentno da je Dodik u strahu. I to upravo od Suda BiH kojeg ne priznaje.

Zakoni će do kraja godine ući u proceduru, biti usvojeni na Vladi i postat će parlamentarna procedura
– Kako god se on osećao moćno i navikao da se iživljava pred društvom u BiH, on je na optuženičkoj klupi. On je neko protiv koga se vodi proces. On je neko ko je ispred kapije onog suda moćan, onog momenta kada uđe, više nije moćan. Razbijen je mit o moći Milorada Dodika, a on pokušava zapravo da to demistifikuje, da vrati činjenicu da je moćan, da je on iznad suda, da je iznad države, tvrdi Mijatović.

U entitetu FBiH se posljednjih mjeseci mnogo govorilo o povećanju minimalne plate, ali i o usvajanju seta fiskalnih zakona. Na to usvajanje bi, kaže Mijatović, mogli pričekati do sredine naredne godine.

– Fiskalni zakoni su spremni, stavljamo ih sada u cifre. Sa ovakvom reformom koja će doneti smanjenje doprinosa na 28,5 posto i povećanje minimalne plate na 1.000 maraka, taj gap će biti između 500 miliona i milijardu. Postoje određeni delovi rezervi koje smo spremni da refundiramo, tu ide i finansiranje. Međutim, ono što je jako bitno je da paralelno s tim krene i online fiskalizacija. Krajem prvog kvartala ili polovinom godine realno je očekivati da mogu zajedno krenuti i online fiskalizacija i fiskalni zakoni sa ovim okvirima, ističe dopremijer.

Neko mora odgovarati za stotine miliona koji su nestali iz Elektroprivrede BiH, poručuje Mijatović

Svjedoci smo kako blokada federalnog Parlamenta koči sve, pa tako i Vladu. Ipak, dopremijer je optimističan.

– Federalni Parlament je u nekoj čudnoj situaciji, sve se prelama kroz tu famoznu odluku o izboru sudija Ustavnog suda. Ipak, uveren sam da će ta odblokada biti rešena do sledećeg zasedanja Parlamenta i da ćemo konačno imati tu prohodnost koja je neophodna zbog života u Federaciji, tvrdi Mijatović.

U jeku priče o povećanju cijene električne energije, premijer FBiH Nermin Nikšić je početkom mjeseca kazao da će ono biti ograničeno na 20 posto za privredu, kao i to da poskupljenja za građane, za sada, neće biti. Sukladno tome dopremijer se osvrće i na “spinovanja SDA i DF medija”, kao i na navode bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića o tome da je on, na računu Elektroprivrede, ostavio 300 miliona KM. Istovremeno, uprava i Nadzorni odbor obavještavaju da će minus u ovoj godini u Elektroprivredi iznositi 90 miliona KM.

– Neko mora odgovarati za činjenicu da je Elektroprivreda BiH u debelom minusu, poručio je Mijatović.

Kao ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Mijatović je obišao poslovne zone u brojnim gradovima i kantonima u FBiH, te pohvalio velike firme koje u našoj državi imamo. Kroz razgovore, uspješni bh. privrednici istakli su samo jedan zahtjev.
Manja nezaposlenost

– Prvo sam bio jako sretan kada sam vidio kakvih ozbiljnih privrednih giganata ima. Onda sam bio jako nesretan što im mi, kao politika države, nismo ništa ili gotovo ništa pomogli. Pričam o firmama koje nama grade i hrane BDP. Hrane i grade i nas političare i sve građane u ovoj državi. Dakle, mi moramo aktivnim merama ući u stimulisanje, da oni otvore još dodatnih radnih mesta, da otvore nova tržišta, da otvore ono što je neophodno kako bismo mi, zapravo, smanjili nezaposlenost u ovoj državi, pomogli njima da jačaju i rastu. I to jesu ove mere iz fiskalne politike i fiskalnih zakona. Kada sam razgovarao sa svima njima, samo je jedan bio zahtev: imamo mi tržište, ministre, imamo mi dovoljno know-how, imamo sve, ali nemamo radnike, odlaze nam ljudi. Minimalna plata i smanjenje doprinosa je najaktivnija moguća mera da zadržimo radnike u BiH, da pomognemo našim firmama da imaju dovoljan broj radnika i da time jačamo privredu, ekonomiju i čitavu državu u kompletu. Ja sam sto puta rekao: ja sam vaš radnik, vašim porezom se plaća meni plata i svim zaposlenima u Vladi. Tražite od nas, insistirajte, nisam ja iznad vas. Vi ste iznad mene i mislim da je to dobar model kako menjamo stigmu koja dugo traje, poručuje Mijatović.

Kazao je i to da se stvari počinju mijenjati, da se vidi svjetlo na kraju tunela, te da je potpuno siguran kako će se u toku naredne godine uraditi značajne stvari koje će građani vidjeti i osjetiti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija