Isporuka robe iz BiH na strana tržišta: Izvoz u vrijednosti od 14,5 milijardi KM

Isporuka robe iz BiH na strana tržišta: Izvoz u vrijednosti od 14,5 milijardi KM


U posljednjih deset mjeseci, iz Bosne i Hercegovine izvezena je roba u vrijednosti od 14,5 milijardi KM, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore. Njemačka i Hrvatska prednjače kao najvažnija izvozna odredišta, s izvozom u vrijednosti od 2,3 milijarde KM i 2,2 milijarde KM.

Električna energija, izolirana žica i čelične konstrukcije ističu se među proizvodima iz BiH na stranim tržištima. Iako ukupna vrijednost izvoza bilježi pad od 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvozna aktivnost i dalje ostaje značajna.

Ukupna vrijednost izvezenih proizvoda uključuje električnu energiju, izoliranu žicu i čelične konstrukcije, a najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku. S druge strane, uvoz u BiH uključuje naftna ulja, vozila i lijekove.

Iako su ekonomisti primijetili blizinu hrvatskog tržišta kao faktor uspješnosti izvoza, ističu i važnost konkurentnosti i uslova poslovanja u BiH kao ključnih elemenata daljnjeg rasta izvoza. Lani je zabilježen porast izvoza za 26 posto u odnosu na 2021. godinu, dok je uvoz porastao za 33 posto.

Partneri u trgovini općenito su Hrvatska i Srbija, slijede Njemačka, Italija, Slovenija i Austrija. Električna energija, aluminij i željezne konstrukcije dominiraju listom najviše izvezenih proizvoda iz BiH, dok su aluminij, naftna ulja i kameni ugljen najtraženiji uvozni proizvodi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija