Parlamentarac Čavalić kritikuje nacrt zakona o zabrani rada nedjeljom

Parlamentarac Čavalić kritikuje nacrt zakona o zabrani rada nedjeljom


Zastupnik u Predstavničkom domu Federacije BiH, Admir Čavalić, istupio je kako bi izrazio protivljenje prema nedavno usvojenom nacrtu zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom. Čavalić tvrdi da bi takav zakon doveo do kršenja prava radnika, naglašavajući da su ga izlobirale određene grupe s vlastitim interesima.

Čavalić je posebno naglasio da su veliki trgovinski lanci, suočeni s problemima u vezi sa radnom snagom, aktivno lobirali za ovu zabranu kako bi riješili svoje poteškoće. Osim trgovinskih lanaca, spomenuo je i utjecaj naftnih kompanija i religijskih organizacija koje podržavaju ovakav zakon.

U svojoj kritici, ističe da će ovakva zabrana narušiti prava radnika i poduzetnika da sami biraju kada će raditi ili odmarati, te da će oslabiti njihovu pregovaračku poziciju. Kao izlaznu strategiju, predlaže dobrovoljni dogovor trgovinskih lanaca, nadležnih ministarstava i crkvenih organizacija da njihovi objekti dobrovoljno ne rade nedjeljom, slično kao što su pristali zaključati cijene.

Na kraju, naglašava da korištenje države, zakona i pravila radi vlastitih interesa, bezobzirno je prema drugima, te da je takav pristup neustavan, patrijarhalan i regresivan.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija