Rekordna globalna potrošnja uglja

Rekordna globalna potrošnja uglja


Uprkos svjetskim naporima da se ograniči emisija stakleničkih plinova i suoči s izazovima klimatskih promjena, Međunarodna agencija za energiju (IAE) objavila je u petak da je globalna potrošnja uglja dosegnula rekordni nivo u 2023. godini. Ova vijest dolazi u isto vrijeme kada planet Zemlja obara rekorde po pitanju najviših temperatura, s godinom 2023. proglašenom najtoplijom zabilježenom godinom.

IAE izvještava da će zemlje ove godine potrošiti čak više uglja nego 2022., što je prethodni rekord u potrošnji ovog ključnog izvora plinova odgovornog za globalno zagrijavanje.

Naučnici upozoravaju da je smanjenje emisija stakleničkih plinova nužno za gotovo polovicu kako bi se ostvarili svjetski ciljevi ograničavanja globalnog zagrijavanja i izbjegavanja katastrofalnih klimatskih uticaja.

Služba EU-a za klimatske promjene Copernicus već je objavila da će 2023. biti najtoplija zabilježena godina, dok su i mjeseci u nizu obarali rekorde temperature. IAE, međutim, predviđa da će svjetska potrošnja uglja početi opadati od 2024. godine, kako se proizvodnja obnovljive energije iz sunca i vjetra nastavlja širiti.

Ova najnovija prognoza stiže nakon završetka klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda (COP28) u Dubaiju, gdje je gotovo 200 zemalja postiglo dogovor o potrebi “odmaknuti od fosilnih goriva” kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje. Spominjanje svih fosilnih goriva u ovom sporazumu označava važan korak prema borbi protiv klimatskih promjena, no izazov globalne tranzicije ostaje velik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija