Porast iznenadnih srčanih smrti među mlađom populacijom u 2023. godini

Porast iznenadnih srčanih smrti među mlađom populacijom u 2023. godini


Iznenadne smrti, posebno među mlađom populacijom, postale su učestalije tokom 2023. godine. Izvještaji ukazuju na trend iznenadnih srčanih zastoja i udara kod ljudi koji su se do tada smatrali zdravima.

Čini se da stres, zagađenje zraka te kardiovaskularna stanja igraju ključnu ulogu.

Kardiolozi upozoravaju da koronarna bolest srca, koja uzrokuje blokadu koronarnih arterija, ostaje glavni faktor rizika. Iznenadne smrti ne događaju se samo zbog srčanih udara, već i zbog prethodnih stanja kao što su kardiomiopatija ili produženje QT intervala. Zdrav način života, redovni pregledi srca nakon 35. godine te kontrola stresa i zagađenja zraka ključni su u prevenciji ovih tragičnih događaja.

Stručnjaci također napominju da su neki slučajevi povezani s prethodnim COVID-om, koji može izazvati upalu srčanog mišića, povećavajući rizik od srčanih problema. Stoga je sveobuhvatan srčani pregled, osobito nakon preboljenog COVID-a, od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja srca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija