Ukidanje takse za putnike na aerodromima u BiH od 1. januara 2024

Ukidanje takse za putnike na aerodromima u BiH od 1. januara 2024


Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na inicijativu Edina Forta, ministra komunikacija i transporta, usvojio je jednogodišnji moratorijum na taksu za putnike koji napuštaju aerodrome u zemlji. Ova odluka, koja stupa na snagu 1. januara 2024., podrazumijeva ukidanje takse od tri KM po putniku.

Ministar Forto ističe da je cilj ove izmjene poticanje stranih aviokompanija da prošire svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini otvaranjem novih linija iz aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, s krajnjim ciljem povećanja broja putnika.

Ova izmjena nastala je nakon niza sastanaka predstavnika međunarodnih aerodroma, Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Agencije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) i članova Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prije ovog moratorijuma, BHDCA je godišnje ostvarivala prihod od 3,6 miliona KM od naplate ove takse, koju su aerodromi u zemlji trebali plaćati. Međutim, aerodromi su nailazili na poteškoće pri naplati od niskobudžetnih aviokompanija, a neke od njih su čak obustavile letove iz bh. aerodroma zbog spornih taksi.

Sada će novac koji bi se prikupljao od ove takse biti osiguran iz budžeta Bosne i Hercegovine, pružajući BHDCA financijsku podršku iz državnih izvora.

“Tri miliona i šesto hiljada maraka bit će preuzeto iz budžeta BiH kako bi Direkcija nastavila svoje poslovanje. To su sredstva koja će biti određena kao odricanje od naknada tokom sljedeće godine”, istaknuo je ministar Forto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija