Ismet Gavrankapetanović demantovao: Umjesto certifikata ja imam diplomu menadžmenta

Ismet Gavrankapetanović demantovao: Umjesto certifikata ja imam diplomu menadžmenta


Upravni odbor KCUS-a u četvrtak bi mogao donijeti odluku o novom generalnom direktoru ove najveće zdravstvene ustanove u BiH.

U međuvremenu, pojavljuje se niz informacije koje idu u smijeru diskreditacije jednog ili drugog kandidata, a kao dva ključna ističu se ipak Ismet Gavrankapetanović i trenutni v.d. direktora Alen Pilav.

Prema nezvaničnim informacijama, ova pozicija je još ranije rezervirana za Gavrankapetanovića, no jutros je portal Faktor objavio da Gavrankapetanović ne ispunjava uvjete.

Navodno, Gavrankapetanović, koji je trenutno direktor Opće bolnice u Sarajevu, ne ispunjava uvjete koji su propisani konkursom pa zbog toga ne može biti ni direktor. Nedostaje mu, prema informacijama iz tog članka, Certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta.

Pitali su Gavrankapetanovića ima li taj papir, piše Raport.

“Vijest je da ja ne ispunjavam uslove za vršenje funkcije generalnog direktora jer ne posjedujem Certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta u skladu sa Pravilnikom o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkurišu za direktora zdravstvene ustanove. Po tom pitanju želim da izjavim da posjedujem Diplomu o završenom postdiplomskom studiju Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu koja ima daleko veću vrijednost i kvalitet edukacije nego minimalno propisani Certifikat o kontinuiranoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta.

Navedena diploma je bila i više nego dovoljna kada sam biran za direktora Opće bolnice. Kao dokaz postoji pravomoćna presuda Općinskog suda u Sarajevu “, naveo je Gavrankapetanović.

Dakle, tačno je da nema certifikat jer očito dr. Gavrankapetanović ima diplomu.

A, uvodim u konkurs koji je raspisan, jasno je da je potrebno ili jedno ili drugo.

Zanimljivo je da se oglasio i član Upravnog odbora Dragan Stevanović.

“Faktorova neistina

Čl. 66 stav 6 Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH:

“Direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski,stomatološki odnosno farmaceutski fakultet,najmanje pet godina radnog iskustva u struci ,imati znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta,odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenom postdiplomskom studiju…”

U Pravu zarez u izreci mnogo znači to znaju pravnici a i poneki laik, trebali bi znati i novinari. Uostalom, ja poznajem neke direktore koji su dugo direktorovali sa običnom potvrdom ministra zdravlja o priznavanju znanja iz menadžmenta”, naveo je Stevanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija