Kinezi, Indijci i Nepalci prednjače u zahtjevima za spajanje porodice u Bosni i Hercegovini

Kinezi, Indijci i Nepalci prednjače u zahtjevima za spajanje porodice u Bosni i Hercegovini


Bosna i Hercegovina privlači sve veći broj stranaca, pokazujući raznolikost u svrhama dolaska i zemljama podijekla. Prema nedavno objavljenim podacima iz dokumenta “Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za 2022. godinu”, izrađenog od strane Ministarstva sigurnosti BiH, zemlja je odobrila više od 22 hiljade viza tokom prošle godine.

Najviše odobrenih viza bilo je za kratkoročni boravak, posebice vize tipa C, koje su omogućavale tranzit, jedan ili više ulazaka ili boravaka u Bosni i Hercegovini u određenom razdoblju. Ova vrsta viza izdavana je uglavnom za poslovna putovanja, obrazovanje, turizam te druge svrhe.

Turistički, Bosnu i Hercegovinu najčešće posjećuju državljani Kraljevine Saudijske Arabije, dok strani radnici, bez radne dozvole ili u svrhu obrazovanja, najčešće dolaze iz Kine, Indije i Nepala.

Kada je riječ o dugoročnom boravku (viza D), najveći broj zahtjeva podnesen je iz razloga izdane radne dozvole, obrazovanja i spajanja porodice. Kinezi, Indijci i Nepalci dominiraju listom podnositelja zahtjeva za ovu vrstu vize.

Zanimljivo je primijetiti da su državljani Crne Gore, Austrije i Hrvatske u prošloj godini najčešće tražili i dobili stalni boravak u Bosni i Hercegovini.

Iako je više od 11 hiljada privremenih boravaka izdano strancima, Turska, Srbija i Hrvatska prednjače s najviše odobrenih dozvola. Većina privremenih boravaka izdana je na temelju spajanja porodice, u svrhu rada s radnom dozvolom i obrazovanja.

Ukupno je odobreno više od 390 stalnih boravaka, s najvećim brojem odobrenih za državljane Crne Gore, Hrvatske i Austrije.

Ovi podaci sugeriraju dinamičnost migracijskih trendova u Bosni i Hercegovini, naglašavajući otvorenost zemlje prema stranim posjetiteljima, radnicima i onima koji traže stalni boravak.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija