Početkom 2024. FBiH zbog plina prijeti presuda od 23 miliona dolara

Početkom 2024. FBiH zbog plina prijeti presuda od 23 miliona dolara


Očekuje se završetak arbitražnog procesa između bosanskohercegovačkih kompanija Energoinvesta i BH-Gasa te mađarskog plinskog operatora FGSZ po pitanju raskida ugovora o opskrbi plinom iz 2021.

Do sada nepotvrđeni izvori navode da je šteta zbog jednostranog prekida ugovora dosegnula vrtoglavih 21 milion dolara. Konačna presuda očekuje se u prvom tromjesečju 2024. godine.

Ova afera, koja se uglavnom zadržava pod medijskim tepihom, postavlja pitanje o odluci vlasti Federacije BiH da prekine opskrbu plinom preko Mađarske, koristeći se novim projektom Gazproma i Turske, tzv. Turski tok. Izvor štete, ako presuda bude negativna za FBiH, procijenjuje se na ukupno 23 miliona dolara, uključujući i tarife advokatskih timova i arbitraže u Zürichu.

BH-Gas i Energoinvest donijeli su odluku o prekidu opskrbe plinom iz Rusije preko Ukrajine, odnosno Mađarske i dalje Srbije, te su se prebacili na novi projekt Gazproma i Turske, tzv. Turski tok. Inače, ugovor o opskrbi plinom preko Mađarske između kompanije FGSZ i Energoinvesta bio je na snazi sve do ove godine, a koji su vlasti iz FBiH jednostrano prekinule.

U međuvremenu je pokrenuta i istraga o ovoj aferi, a papire iz BH-Gasa i Energoinvesta iznosili su pripadnici Federalne uprave policije, ali i SIPA-e po nalogu državnog Tužiteljstva. S tim, u plinskome je biznisu zastala i realizacija novoga plinovoda, odnosno plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom, odnosno projektom koji je dio zapadnih interesa.

Hrvatska strana u BiH, želi zadržati nadzor nad plinskim biznisom u FBiH. Dostavili su i novi prijedlog Zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji. Ta bi kompanija bila neovisna o BH-Gasu.

Imala bi sjedište u Mostaru te bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija