Štrajk upozorenja u HP Mostar: Žele izjednačavanje satnice sa satnicom BH Pošte

Štrajk upozorenja u HP Mostar: Žele izjednačavanje satnice sa satnicom BH Pošte


Zaposlenici Hrvatske Pošte Mostar održali su štrajk upozorenja, prema odluci Predsjedništva Nezavisnog Sindikata djelatnika HP Mostar. Na skupu, Tomislav Erić, predsjednik Nezavisnog sindikata, izrazio je nezadovoljstvo općim stanjem, navodeći da su plate osnovni razlog, ali da također postoje problemi u svim sektorima kompanije, od poštara i šalterskih radnika do vozača i administrativnih suradnika.

Tomislav Erić istaknuo je konkretne zahtjeve sindikata, uključujući povećanje plata za 8%, povećanje koeficijenata, izjednačavanje satnice sa satnicom BH Pošte, povećanje naknade za radni staž, izjednačavanje toplog obroka s BH Poštom, te povećanje broja djelatnika u različitim sektorima tvrtke.

Zaposlenici također traže promjene u organizaciji posla, izradu pravilnika o stegovnoj odgovornosti, te transparentnost u dodjeli stimulacija.

Uprkos optužbama da nisu reprezentativan sindikat, članovi Nezavisnog Sindikata tvrde da su reprezentativni, uprkos manjem broju članova u poređenju s drugim sindikatima.

Također su kritizirali postupke Uprave kompanije i nedostatak uvažavanja njihovih zahtjeva.

Dok zaposlenici čekaju odgovor Uprave na svoje zahtjeve, sindikat nije otkrio moguće korake koje bi poduzeli u slučaju neispunjenja zahtjeva.

Iz Hrvatske Pošte Mostar u petak su istaknuli da djeluju dvije sindikalne organizacije te da štrajk upozorenja najavljuje samo Nezavisni Sindikat, koji predstavlja 20% radnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija